Српски | Srpski | English
dav

21.10.2017. – Dani Univerzitetske dečje klinike 2017. – program za lekare

 

Dani Univerzitetske dečje klinike

Dani Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj održani su u Sava centru 19. i 20. oktobra. Ovaj tradicionalni stručni skup okupio je oko 600 dečjih lekara iz Srbije i regiona.

Otvarajući skup, prof. dr Zoran Radojičić, direktor Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, podsetio je da su stručnjaci klinike fokusirani na lečenje na najvišem nivou, edukaciju mladih lekara budućih pedijatara i dečjih hirurga i naučnoistraživački rad u svim oblastima dečje medicine i dodao: „Nemam nikakvu dilemu da ste vi, pedijatri i dečji hirurzi iz domova zdravlja i bolnica širom regiona naši najvažniji saveznici u borbi za unapređenje dečje medicine i lečenje svakog deteta. Jaki smo onoliko koliko možemo da se oslonimo jedni na druge.”

Profesor Radojičić je podneo izveštaj o tome šta je do sada uređeno u Tiršovoj i izneo planove za dalji razvoj dečje medicine.

Ovj skup je vid naučnog i stručnog umrežavanja i ove godine osnovni program bio je baziran na savremenim svetskim preporukama, ali i kontroverzama i dilemama iz rutinske pedijatrijske i hirurške prakse.

Interesantno je bilo predavanja prof. dr Edvarda Kajlija iz čuvene „Great Ormond Street” bolnice iz Londona koji je govorio o hirurškom lečenju urođenih mana jednjaka. Novina na skupu je bila i sesija „Dečja medicina i društvo” čiji je cilj bolje informisanje pedijatara i dečjih hirurga o legislativi koja reguliše njihov rad. Svaki od učesnika mogao je i da se odluči za jednu ili dve od četiri radionice koje su kroz interaktivan pristup nudile unapređenje praktičnih veština iz oblasti pedijatrijske pulmologije, kardiologije, nefrologije i razvojne pedijatrije.

cof

dav

dav

mde

cof

cof

cof

dav

dav

dav

dav

dav

dav