Српски | Srpski | English
13

Šta da radim kada moje dete povraća i ima proliv

Prof.dr Nedeljko Radlović, dr Zoran Leković, Odeljenje gastroenterologije
Saveti i pomoć ukoliko Vaše dete počne da povraća ili dobije proliv

Proliv i povraćanje su glavni uzroci dehidracije (gubitka tečnosti iz organizma). Najčešće se javljaju u okviru crevnih infekcija, ali i brojnih drugih stanja, nekad i veoma ozbiljnih. Crevne infekcije su, posle infekcija organa za disanje, najčešća infektivna oboljenja u dečjoj dobi. Pogađaju decu u prvih 5 godina po rođenju, a posebno onu u uzrastu do 3.godine. Najčešći uzročnici bolesti su virusi, ređe bakterije, a retko paraziti.

Osnovu lečenja novonastalog proliva čine sprečavanje i nadoknada gubitka tečnosti, kao i odgovarajuća ishrana, koja se, sem u određenim situacijama, ne razlikuje od one pre razboljevanja. Od koristi su i probiotici, dok se antibiotici daju samo u retkim slučajevima.

Nadoknada tečnosti

Nadoknada gubitka tečnosti zbog povraćanja i/ili proliva, izuzimajući najteže oblike bolesti, se obavlja primenom savremenih rastvora koji se nabavljaju u apotekama tj. specijalizovanih preparata soli i šećera koji se, rastvoreni u vodi, daju na usta. Ovaj vid nadoknade, ukoliko se odgovarajuće sprovede kako treba, je siguran i efikasan kod većine dece, izuzimajući onu sa teškim gubitkom tečnosti, upornim povraćanjem i/ili prolivom, pomućenom svešću, kao i pri sumnji na vezana creva. Poseban oprez iziskuju deca unutar prve 2-3 godine, jer su veoma sklona naglom gubitku tečnosti.

Preparat izbora za nadoknadu gubitka tečnosti na našem prostoru je Orosal 65 koji, prema preskripciji prof. dr Nedeljka Radlovića i prof. dr Raška Stepanovića sa Univerzitetske dečje klinike u Beogradu, proizvodi Galenika. Orosal 65, čiji je sastav u punom skladu sa preporukama Svetske zdravstvene organizacije iz 1994. godine sa velikim uspehom se koristi više od dve decenije.

Orosal 65 se koristi za nadoknadu gubitka tečnosti lakog ili srednje teškog stepena. Pošto se rastvori u 500ml vode, Orosal 65 se daje u malim porcijama (kašičicom ili na gutljaj iz flašice, odnosno šolje). Povraćanje nije prepreka za primenu Orosala 65 i obično prestaje unutar 2 sata njegove primene. Orosal 65 treba dati neposredno po započinjanju proliva i povraćanja u količini srazmerno obimu gubitka tečnosti ovim putem. Međutim, ukoliko je već došlo do gubitka tečnosti, on se mora tokom 3-4 sata popunjavati količinom Orosala 65 od 50ml po kilogramu težine deteta, ako je ona lakog stepena, odnosno 100ml po kilogramu ukoliko je srednje teškog stepena. Ukoliko to nije dovoljno, postupak se ponavlja na svaka 4 sata po istom principu. Kada se stanje popravi, primena Orosala 65 se nastavlja dozom održavanja i to 10ml na kilogram telesne mase za svaku prolivastu stolicu i 5ml na kilogram težine nakon svake epizode povraćanja. Bitno je istaći da se odojčetu mlađem od 3 meseca, nakon nadoknade tečnosti, nadalje daje voda. Tada se nastavlja i normalna ishrana deteta. Specifične dijete se, sem u posebnim slučajevima, ne preporučuju.

Ukoliko predložene mere ne uspete da primenite, ako je Vaše dete lošeg opšteg stanja, povedite ga u nadležni Dom zdravlja.