Српски | Srpski | English
Ducic RTS

Ustanova koja bez dana pauze od početka epidemije brine o zdravlju najmlađih pacijenata jeste Dečija klinika u Tiršovoj. Zbrinjavaju pacijente koji nisu zaraženi koronavirusom, ali i one koji jesu.

Ustanova koja bez dana pauze od početka epidemije brine o zdravlju najmlađih pacijenata jeste Dečija klinika u Tiršovoj. Zbrinjavaju pacijente koji nisu zaraženi koronavirusom, ali i one koji jesu.

Od marta Dečija klinika u Tiršovoj zbrinula je oko 50.000 mališana, a do sada su uradili oko 1.000 operacija.
“Od početka pandemije 50.000 pacijenata je ambulantno pregledano, to su naši stari hronični pacijenti i novi pacijenti kod kojih su se prvi put manifestovali znaci nekih bolesti. Pored toga, veliki broj pacijenata je došao zbog akutnih hirurških i akutnih pedijatrijskih stanja i ambulantu”, naveo je Dučić.

Ukazao je 1.000 oprativnih zahvata urađeno, a da su najveći deo bile hitne operacije koje su zahtevale neodložno lečenje, pored toga pacijenti sa malignim oboljenjima su operativno zbrinjavani, kao i oni pacijenti kod kojih je odlaganje operativnih zahavata moglo uticati da lošu prognozu bolesti.

Klinika u Tiršovoj nije bila u kovid sistemu, ali je zbrinjavala i kovid pozitivne mališane. Dučić objašnjava da je na početku pandemije KBC “Dragiša Mišović” opredeljen da bude kovid dečiji centar, ali da su u Tiršovoj primali najteže pacijente.

“Kod nas je bilo od početka pandemije deset teških pacijenata sa kovid infekcijom, četiri pacijenta su bila na respiratoru, a šest pacijenata je imalo tešku kliničku sliku kovid infekcije. Oni su svi dobro i otišli su kući”, naveo je Dučić.

Ukazao je da je klinika u Tiršovoj podeljena na kovid i nekovid deo, kao i da trenutno nemaju kovid pozitivne pacijente.

“Mi kad god postoji sumnja da je neki pacijent kovid pozitivan, dok se ne dokaže primamo ga kovid deo i tu se urade brzi serološki testovi i pi-si-ar test i tek kada testovi budu negativni onda ga prebacujemo u odeljenje”, dodao je Dučić.

Naveo je da je među zaposlenima bilo zaraženih, kao i da je ukupno 15 radnika klinike u Tiršovoj imalo koronavirus.

“Samo je dvoje bilo u bolnici, ostali nisu imali težu kliničku sliku. Jedan nemedicinski radnik, sedam sestara i sedam lekara su bili zaraženi i većina se zarazila van klinike”, rekao je Dučić.

Naglasio je da su se ambulante klinike u Tiršovoj vratile na režim rada od pre pandemije i da svi pregledi se obavljaju.

“Vrlo sam ponosan da niko od naših lekara nije nijednog pacijenta vratio kući, ko god je došao bio je pregledan. Sada kada se vraćamo u sistem dobro je da se pregled zakaže kako pacijenti ne bi čekali i kako se ne bi pravile gužve”, rekao je Dučić.

O zdravlju mališana na klinici u Tiršovoj brine oko 150 lekara i 450 medicinskih sestara i tehničara.

https://www.rts.rs/page/stories/ci/%D0%9A%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81/story/3145/zivot-u-vreme-pandemije/4064522/decija-klinika-u-tirsovoj-pregledi-operacije.html