Српски | Srpski | English

Др Александар Димитријевић

 • СПЕЦИЈАЛИЗАЦИЈА: Педијатрија
 • СЛУЖБА: Неурологија
 • ТЕЛЕФОН: + 381 11 20 60 696
 • ФАКС: + 381 11 26 84 672
 • EMAIL: aleksandar.dimitrijevic@udk.bg.ac.rs

 

aleksandar

 • SPECIJALIZACIJA: Pedijatrija
 • SUBSPECIJALIZACIJA: Neurologija / Klinička neurofiziologija sa epileptologijom
 • SLUŽBA: Neurologija
 • TELEFON: + 381 11 2060 723
 • FAKS: + 381 11 2684 672
 • EMAIL: aleksandar.dimitrijevic@udk.bg.ac.rs

Области интересовања: Педијатријска и адолесцентна епилептологија, Епилептичне енцефалопатије, ЕЕГ, Развојна неурологија, Неуроимунологија, Демијелинизационе и инфективне болести нервног система деце и адолесцената, Ургентна дечја неуролога, Функционална неурорадиологија, Селекција и преоперативно праћење и припрема педијатријских пацијената са епилепсијом за хируршко лечење

Чланство у струковним организацијама:
1. ILAE– Интернатионал Леагуе Агаинст Епилепсy
2. EPNS  –  Еуропеан Паедиатриц Неурологy Социетy
3. UPS- Удружење педијатара Србије
4. DNS- Друштво неуролога Србије
5. SLD- Српско лекарско друштво

Научно-истраживачка делатност: Дечја неурологија/епилептологија

Биографија
     Родјен у Београду где је завршио основну школу и гимназију. ИВ годину гимназије завршио као еxцханге студент у држави Мицхиган УСА. На Медицинском факултету Универзитета у Београду дипломирао 2004.године. Специјализацију из педијатрије завршио је јануара 2013. године, испит положио са одличном оценом.  Магистрирао на Медицинском факултету Универзитета у Београду 2016.године.
У звање асистента на Катедри педијатрија изабран 2020.године.
Члан је Конзилијума за евалуацију пацијената са епилепсијом – СЕИЗУРЕ, Клинке за Неурологију КЦС где се приказују случајеви пацијената са епилепсијом ради постављања синдромске дијагнозе, диференцијалне дијагнозе и  прехируршке евалуације и одабира кандидата за хируршку терапију епилепсије.
Начелник ЕЕГ кабинета  Универзитетске дечје клинике.

Стручна усавршавања по завршеној специјализацији

–           Мај 2015.године – Опен Медицал Институте – Salzburg Children’s Hospital of Philadelphia семинар из области „Цхилд девелопмент анд бехавиоур“, Салзбург, Аустрија.

–           Септембар 2017.године – 19. Епилептолошка школа “Епилепсије и коморбидна стања ” у организацији Савеза Лига за борбу против епилепсије Србије и Црне Горе,Сокобања, Србија.

–           Март-Јун 2018.године – ЕЕГ школа у организацији Клинике за неурологију КЦС – Проф др Драгослав Сокић.

–           Септембар-децембар 2018.године – Cleveland Clinic, Ohio, USA, где се кандидат током 3 месеца усавршавао и упознао са најновијим светским протоколима хируршког лечења епилепсија као и процесом видео ЕЕГ телеметрије, функционалне МРИ, МЕГ, инвазивне електроенцефалографије (ЕЦОГ, сЕЕГ), ВЕП, СЕП те учествовао у великим визитама клинике и конзилијумима за прехирурку евалуацију пацијената са епилепсијом.

–           Април 2019.године – Опен Медицал Институте – Salzburg Children’s Hospital of Philadelphia семинар из области „Педиатриц Неурологy“, Салзбург, Аустрија – учешће на предавањима и приказ случаја и сарадња са реномираним предавачима из педијатријске неурологије из Аустрије као и ЦХОП – УСА.

–           Септембар 2019.године – 9.регионални миграторни курс одржан у организацији Српске лиге за борбу против епилепсије и европског органка медјународне лиге за борбу против епилепсије (ИЛАЕ), Врдник, Србија.

–           Октобар 2019.године – 21.Епилептолошка школа Србије у организацији Српске лиге за борбу против епилепсије, Златибор, где је учествовао као предавач са темом „Факоматозе“.

 

Ангажман као предавач на стручним скуповима у земљи и иностранству

– Usmeno prezentovao rad pod nazivom“ Нодозни еритем у склопу акутног салмонелозног ентероколитиса  – приказ болесника. “ на  45. Педијатријским данима Србије, у Нишу, октобра 2013.

– Održao predavanje sa temom „Гуиллаин-Барре у дечјем узрасту“ на састанку Pedijatrijske sekcije Srpskog lekarskog društva (SLD) Ub, 2014.godine.

– Na tradicionalnom skupu “Dani Univerzitetske dečje klinike” koji organizuje Univerzitetska dečja klinika 2015. godine održao predavanje “Akutna oboljenja bele mase CNS-a u dece i adolescenata”.

– Prezentovao prikaze slučajeva tokom boravka u Salzburgu, Austrija na seminarima u organizaciji AAF i CHOP: “Цхилд девелопмент анд бехавиоур“- маја 2015, као и на семинару „Педиатриц Неурологy“ – априла 2019.

– Usmeno prezentovao rad pod nazivom “Два лица дуготрајног афебрилног напада – приказ случаја“ на скупу 49. Pedijatrijski dani Srbije sa međunarodnim učešćem, 3-5.oktobra 2019. u Nišu.

– Održao usmenu prezentaciju slučaja na 9.регионалном миграторном курсу одржаног у организацији Српске лиге за борбу против епилепсије и европског органка медјународне лиге за борбу против епилепсије (ИЛАЕ), Врдник, Србија.

– Učestvovao kao predavač sa temom “Факоматозе“ на 21.Епилептолошкој школи одржаној на Златибору, 25-27.октобра 2019 у организацији Српске Лиге за борбу против епилепсије.

– Одржао предавање на састанку Педијатријске секције Српског лекарског друштва одржаног 11.1.2020. у Институту за здравствену заштиту мајке и детета Србије „Др Вукан Чупић“ са темом „Утицај терапије натријум-валпроата на телесну масу и парамтер инсулинске резистенције“.