Ћирилица / Latinica

Гојазност и превенција

Центар за хирургију

Асист. др Маја Јешић, одељење ендокринологије
Најважније мере за спречавање гојазности међу децом и омладином…

Појава гојазности у деце је све присутнија широм света и представља један од веома опасних поремећаја са којима се савремено друштво суочава. Због тога се последњих година наглашава значај мера за спречавање развоја гојазности у детињству.
Овде укратко наводимо најважније мере за спречавање гојазности међу децом и омладином:

Саветује се дојење минимално током првих 6 месеци живота, оптимално током читаве прве године; не журити са раним увођењем немлечне хране. За одојчад старију од 6 месеци која имају већу брзину прираста у телесној маси од просечне (посебно ако то није праћено и одговарајућим – растењем), као и за одојчад гојазних родитеља, препоручује се да добију савет за исхрану уз редовно праћење телесне масе.
Код мале и предшколске деце треба ограничи унос шећера, пржених намирница, слатких воћних сокова, газираних пића и слатакиша.
Потребно је успостављање раних навика за бављење физичком активношћу и успостављање здравих навика гледања телевизије (мање од једног сата дневно, никад за време оброка).
Научити дете да одмалена једе заједно са осталим члановима породице.
Избегавати припремање посебних оброка за дете.
Никада не користити храну као казну или награду.
Не терати дете да једе преко граница ситости.
Родитељи треба да личним примером покажу деци шта је здрав начин живота и здрава исхрана, са нагласком на поврћу и воћу.
Препоручује се учешће родитеља и у физичкој активности са децом (рекреативни спортови, шетња, бициклизам…)
Изабрати тимске спортове или индивидуалне активности (борилачке вештине, плес), сходно интересу детета.