Ћирилица / Latinica

Повишена телесна температура

Центар за хирургију

Шта радити?

Повишена телесна температура код деце најчешће није разлог за узбуну, али је узрок велике забринутости родитеља. У прилог томе говоре подаци да више од трећине деце која се јави лекару долази због повишене температуре.

Температура је физиолошки механизам који углавном има повољне ефектте у борби против инфекције. Не треба се плашити да ће да угрози дотада здраво дете. Температура се јавља када наш интерни термостат, који се налази у делу мозга званом хипоталамус, подиже температуру изнад нормалне (обично је то 37 °C). Треба напоменути да се температура и у нормалним околностима мења у току дана, расте у вечерњим часовима, а и зависи од активности детета.

Најчешћи узроци повишене температуре су – инфекција, вакцинација, али и претопљавање детета. Ницање зуба мозе да узрокује благи пораст температуре, али не преко 37.8 °C.

Последњих година су се ставови о давању антипиретика (лекова за снижавање температуре) променили. Углавном се саветује да се родитељи руководе општим стањем детета и да лече дете, а не температуру. Деци чија је температура нижа од 38.5 °C свакако не треба давати лекове уколико се нормално понашају.

Изузетак су одојчад млађа од 3 месеца, њих уколико имају температуру 38 °C и више треба одмах одвести код лекара.

Децу узраста од 3 месеца од 3 године, треба лечити у консултацији са вашим педијатром.

За старију децу обратите пажњу на њихову активност и понашање и процените да ли треба да их водите код лекара. Болест најчешће није озбиљна ако се дете игра, једе и пије, свесно је, осмехује вам се и има нормалну боју коже. Битно је да ли се дете уобичајено понаша када му температура падне, јер су и деца као и сви ми нервозна када имају повишену температуру. Такође не треба да се бринете ако дете има температуру, а слабије једе. Важно је да дете узима адекватне количине течности и да мокри. Понекад деца са повишеном температуром брже дишу, а срце им брже куца. Дете треба да одведете лекару уколико отежано дише или убрзано дише и након пада температуре.

Дете такође терба да поведете код педијатра:

– Ако уз повишену температуру има понављане проливе или повраћања.
– Има неки хроничну болест
– Ако има неке специфичне тегобе – болове у грлу, ушима или тегобе при мокрењу

Хитно треба да се јавите лекару ако:

– Дете стално плаче и изузетно је раздражљиво
– Не може да хода и летаргично је
– Пприметите оспу или модрице којих пре није било
– Има плаво пребојене усне, језик или нокте
– Има испупчену фонталену или укочен врат
– Се жали на јаку главобољу или бол у трбуху
– Добије конвулзије

Снижавање температуре:

Деца треба да буду лагано обучена и да узимају што више течности

Лекови: Парацетамол у дози од 10-15мг/кг, на 4-6 сати, или Бруфен 10мг/кг на 6 сати.

Никад се не препоручује давање Аспирина деци.

Не препоручује се снижавање температуре алкохолним фрикцијама, већ евентуално квашење сунђером потопљеним у млаку воду.

Туширање само тренутно снижава температуру, али уколико то смирује ваше дете можете га истуширати млаком водом.

Повишена телесна температура је саставни део детињства и највећи деце број се потпуно опорави за неколико дана. Код старије одојчади и деце је њихово опште стање важније него висина температуре. Без обзира колико је температура повишена, не брините за трајна оштећења, прегревања мозга могу настати при температури већој од 42 °C. Фебрилне конвулзије се јављају само код 5% деце узраста од 6 месеци до 5 година и обично постоји податак да су се јављале и код осталих чланова породице.

Уколико сте ипак забринути, позовите свог педијатра за савет. Ако нисте у могућности да га контактирате, дајте детету код куће антипиретик у препорученој дози и уколико је доброг општег стања, сачекајте јутро да га поведете на преглед.