Ћирилица / Latinica

Превенција грипа код деце

Центар за хирургију

Превенција грипа код деце

Током зимских дана покреће се питање респираторних инфекција, односно грипа. Како га избећи, која је најбоља превенција, да ли примити вакцину против грипа, или не.

Сама реч грип потиче из француског језика, од речи аггрипер, и значи ухватити нешто, или зграбити, што у великој мери пружа јаснију слику каква је болест у питању. Грип је вирусна инфекција која је веома заразна, и изазива је вирус инфлуенза. За вирус грипа је специфично то да се веома често мења, односно да мутира, због појаве такозваних тачкастих мутација, те сваке године, услед малих промена антигента који се налазе на површини вируса долази до његово битнијег мењања.

Народни лекови као превенција од грипа никада нису лоша ствар и свакако се могу препоручити, јер организам који је ‚‚утрениран‚‚ може лакше да се избори када до инфекције дође. Њихово деловање заснива се на јачању имунитета, али мора се напоменути да ни један народни лек (мед, бели лук, чајеви, витамини) не може у потпуности да превенира инфекцију овим вирусом.
Једина мера која у потпуности пружа заштиту од грипа јесте сезонска вакцина. Велики број епидемиолога, имунолога и фармаколога сваке године ради на предикцији сојева вируса инфлуенце који би могли бити актуелни у години која долази. Та предвиђања и анализе раде се на основу података о прошлогодишњим изолованим вирусима грипа, те се на основу тога ствара вакцина која би требала да покаже најбољи ефекат у заштити од вируса који наступа. Такође, код одређене популације, старије од 65 година, код плућних и срчаних болесника, бубрежних болесника, пацијената са хемоглобинопатијама и оних пацијената који су из одређених разлога у стању имуносупресије (смањеног нивоа имунитета) вакцинација против грипа је обавезна мера, јер код њих у случају грипа може доћи до озбиљних последица па и смртног исхода.

Неки од практичних савета како би се на адекватан начин превенирала инфекција вирусом грипа јесу проветравање приосторија у којима се борави, а боравак на свежем ваздуху ојачава слузокожу, односно смањује њену рањивост насупрот боравка у затвореним и топлим просторијама. Такође, саветује се редовно прање руку, јер се вирус задржава у капљицама. А никада није лоше ни избегавање директног контакта са зараженим особама.

Грип јесте неугодна инфекција која човека спречава да нормално функционише, али на срећу савремена медицина поседује механизме којима може веома успешно да се супротстави овој вирусној инфекцији.

Др мед. Драган Стојићевић