Ћирилица / Latinica

Пробиотици – када који пробиотик користити?

Центар за хирургију

Пробиотици представљају живе, непатогене микроорганизме који су корисни за човеково здравље. Утичу на профил цревне флоре, односно тзв. цревну „микробиоту“. Тиме остварују улогу у регулацији имуног система детета и смањују учесталост и тежину гастроинтестиналних и респираторних инфеција. У превенцији алергија имају повољан ефекат. Утичу и на цревну перисталтику, тј. рад црева, и сузбијање грчева беба.

Пробиотске бактерије се производе у виду капсула, намењених старијој деци и у форми капи за бебе и малу децу, те стога морају испуните следеће услове: да су безбедне, отпорне на дејство желудачне киселине, да су неосетљиве на антибиотике, да утичу на увећање слузи у желуцу и цревима и стварање имуноглобулина односно антитела, што има заштитну улогу. Остваривање функције ових „добрих“ и корисних бактерија се врши њиховим везивањем за рецепторска места на ћелијама цревне слузнице. На тај начин се спречава и онемогућује везивање патогених, штетних микроорганизама за слузницу црева и остварује се повећање киселости у цревима, што такође омета дејство штетних патогена. Тиме пробиотици, превасходно они из групе Lactobacillus и Bifidobacterium, праве такозвану „слузничку одбрану“.

С обзиром на постојање великог броја пробиотских бактерија, веома је важно знати када се који пробиотик примењује.

Мајчино млеко је богато пробиотским бактеријама (Lactobacillus Reuteri, Lactobacillus Plantarum, Lactobacillus Salivarius, Bifidobacterium Breve, Bifidobacterium Longum, Bifidobacterium Bifidum), које „облажући“ цревни тракт штите бебу од потенцијалних инфекција и оно свакако представља идеалну храну за одојче, нарочито током првих 6 месеци живота.

Поред тога, поједине пробиотске бактерије имају углогу како у превенцији (Lactobacillus Rhamnosus, Lactobacillus Reuteri, Bifidobacterium Lactis, Bifidobacterium Breve), тако и лечењу (Lactobacillus Rhamnosus, Sacharomyces Bulardi) акутних инфективних дијареалних поремећаја.

Када дође до појаве такозваног антибиотског пролива, идеалан пробиотик је Sacharomyces Bulardi.

За децу која су склона алергијама потребно је примењивати пробиотске бактерије из групе Lactobacillus Reuteri и Lactobacillus Rhamnosus, који је пробиотик избора, како за бебе које су имале некротизирајући ентероколитис, тако и за превенцију сезонских респираторних инфекција код деце.

 

др Милица Радусиновић

Проф. др Војислав Перишић FRCPch (UK)