Ћирилица / Latinica

Процедуре

Центар за хирургију

Untitled-3МИКЦИОНА ЦИСТОУРЕТРОГРАФИЈА (МЦУГ)

Микциона цистоуретрографија (МЦУГ) је минимално инвазивна дијагностичка процедура током које се користи специфичан вид x-зрачења, у циљу визуелизације и евалуације функције уринарног тракта вашег детета.

МЦУГ се изводи у циљу:
– дијагнозе везикоуретералног рефукса (ВУР) – стања током којег урин тече у супротном смеру, од бешике ка бубрезима,
– утврђивања узрока учесталих уринарних инфекција,
– контроле након третмана ВУР-а,
– регистровања урођених или стечених аномалија уретре.

Како се МЦУГ изводи на Универзитетској дечјој клиници
МЦУГ се изводи у служби Радиологије, где ће наш тим искусних радиолога и техничара извести процедуру на најбезбеднији и најбољи начин за Ваше дете. Ова дијагностичка процедура захтева једнодневну хоспитализацију, на одељењу на коме се дете испитује или лечи (најчешће одељење Нефрологије или Урологије).

Када се дете хоспитализује, процедура је следећа:
– тест се изводи ујутру,
– бићете примљени и смештени на наведеном одељењу,
– ако дете контролише мокрење, требало би да се измокри пре снимања,
– пласираћемо му уринарни катетер,
– онда ће вас наше особље спровести у службу радиологије,
– затим ће наши радиолози извршити наведено снимање, уз убризгавање контрастног средства кроз уринарни катетер и сукцесивно снимање разних фаза током мокрења,
– ако је ваше дете одговарајућег узраста који омогућује сарадњу, лекар ће тражити од њега по завршетку процедуре испразни бешику,
– немојте бинути ако се Ваше дете након ове процедуре буде жалило на неугодност или печење при мокрењу, наведене тегобе ће спонтано проћи након 1-2 дана,
– у случају појаве крви у урину, бола или повишене телесне температуре, обратите се свом педијатру одмах.

Како да припремим своје дете за МЦУГ?

Нема ограничења у храни или пићу пре процедуре!

Саветујемо Вам да објасните свом детету да је важно да се тест изведе, те да би било добро да сарађује. Нагласите детету да ћете бити са њим све време трајања процедуре. Ако сте трудни, нећете бити у могућности да присуствујете процедури (због x-зрачења), те у том случају поведите другог члана породице или пријатеља да буде са дететом.

Да ли постоје ризици везани за МЦУГ?

Ваше дете ће бити изожено јонизованом зрачењу (x-зраци) током цистографије, међутим постављање тачне дијагнозе је важније од изложености овим дозама зрачења.

 

ПРОКСИМАЛНА ГАСТРОИНТЕСТИНАЛНА ЕНДОСКОПИЈА

gastroscopy

Проксимална гастроинтестинална ендоскопија или езофагогастродуоденоскопија је преглед једњака, желуца и почетног дела дванаестопалачног црева оптичким инструментом. Обавља се пласирањем савитљиве, уске ендоскопске сонде која на врху има камеру и светло, кроз уста детета до дванаестопалачног црева. Ова метода омогућава откривање болести наведених делова гастроинтестиналног тракта.

Индикације за преглед

Користи се за утврђивање гастроезофагусне рефлуксне болести, алергијског запаљења једњака, целијачне болести, чира на желуцу или дванаестопалачном цреву, постојање проширених врена једњака, као и за утврђивање узрока бола у трбуху. Такође је од великог значаја могућност безболног узимања малих узорака ткива, биопсија, ради хистопатолошке анализе. Овај ендоскопски преглед је некада не само дијагностички, већ и терапијски (код акутног гастроинтестиналног крварења из горњих партија ограна за варење и сл, сужења једњака, уклањања полипа и сл).

Припрема детета за преглед

Да би се овај ендоскопски преглед могао обавити неопходно је да желудац буде празан, односно детету не треба давати ништа на уста (ни храну, ни течност) од 04х на дан заказаног прегледа.
Већем детету је потребно објаснити технику прегледа, потребу стављања заштитника за зубе, положај тела и и начин дисања, како би се смањио страх и анксиозног малог пацијента и омогућила адекватна сарадња током ендоскопије. Преглед траје неколико минута.

Дете  може да узиме храну или течност 30мин након прегледа уколико узорци ткива за хистопатолошку анализу нису током процедуре узети. Уколико је, пак биопсија узета током ендоскопије, дозвољен је унос хране и течности тек 2х након интервенције.

 

 

КОЛОНОСКОПИЈА

Colonoscopy

Колоноскопија је преглед дебелог црева оптичким инструментом, ендоскопском сондом, која се кроз анус уводи у дебело црево. Удувавањем ваздуха губе се набори зида црева, тако да се патолошке промене боље могу уочити. Ако је потребно, могу се током прегледа безболно узети узорци ткива ради хистопатолошке анализе.
У извесним индикацијама довољно је урадити ректосигмоидоскопски преглед који подразумева преглед завршног дела дебелог црева тј. ректума и сигмоидног колона.

Индикације за преглед

Колоноскопски преглед се обавља код сумње на неку од упалних болести црева (Кронова болест или улцерозни колитис), полип црева, појаве крви у столици непознатог узрока или код хроничне дијареје.

Припрема детета за преглед

Да би се дебело црево могло коректно прегледати, као и за извођење евентуално терапијских процедура, неопходно је да оно буде потпуно очишћено. Због тога се дан пре прегледа примењује тзв. “водена дијета”, односно дозвољено је да дете узима само течну и кашасту, лако сварљиву храну (вода, бистри необојени сокови, млеко, супе, чорбе, пире кромпир, пудинг и сл) и ординира се неки од препарата за чишћење (које се дозира према телесној маси детета)  или се дете на дан прегледа припрема апликовањем клизме.

 

 

БИОПСИЈА ЈЕТРЕ ИГЛОМ

biopsija

Перкутана биопсија јетре је процедура увођења игле кроз кожу, поткожно и мишићно ткиво у јетру, са циљем добијања узорка ткива тог органа. Обавља се у локалној или општој анестезији.

Индикација за биопсију јетре

Дијагностика хроничних болести јетре, метаболичких болести, аутоимуног хепатитиса и крајње фазе свих болести јетре – цирозе.

Техника биопсије

Да би се безбедно могло приступити биопсији пре саме интервенције, осим провере крвне слике (број тромбоцита!), треба проверити и коагулациони статус детета (ПТ и ПТТ време.

Током процедуре дете је у положају на леђима, са десном руком подигнутом изнад главе. Након претходног чишћења коже антисептицима и примене локалног анестетика (уколико дете претходно није уведено у општу анестезију) кроз 5.међуребарни простор десно се уводи специјална игла (најчешће Menghini игла) за ову намену и на тај начин се добија мали узорак ткива јетре, који се потом шаље патологу ради хистопатолошке анализе.

Шта после интервенције?

Након саме интервенције се на место убода, преко газе, апликује локално лед, како би се постигло боље и ефикасније згрушавање крви. Неопходно је да дете током наредна 2 сата лежи на десном боку уз брижљиво праћење општег стања детета и виталних функција (пулса, броја респирација и артеријског притиска) и контролу крвне слике.

Нежељене реакције су ретке али су могуће. Најчешће је бол, али може доћи и до крварења на месту убода и пада крвног притиска, као и озбиљних и тешких нежељених ефеката који су на срећу, веома ретки.

24h IMPEDANCE – pH МЕТРИЈА (МII)

pH

 

На гастроентеролошком одељењу се ради овај дијагностички пуступак који се сматра „златним стандардном“ за постављање дијагнозе гастро-езофагусне рефлуксне болести.

Преглед се обавља амбулантно и састоји се у пласирају веома танке сонде кроз нос детета до споја једњака са желуцем. Сонда је спојена са апаратом (величине мобилног телефона), који дете у торбици, преко рамена, комфорно носи током наредних 24х. Након постављања сонде и давања детаљних упутстава родитељима о коришћењу апарата, дете одлази кући и тог дана без посебних ограничења обавља своје дневне активности (узимање оброка, шетње, играње, спавање…). Неопходно је током тог дана  избегавати трчање, вожњу бицикла, умивање, како не би дошло до механичког оштећења апарата.
Након 24х дете долази на гастроентеролошко одељење. Сонда се вади и компјутерски се очитавају резултати (колики је број рефлуксних епизода, да ли је рефлуксат кисели или базни, до ког нивоа једњака досеже рефлуксирани садржај, колико је ефикасно „чишћење“ једњака од рефлуксата, време када су епизоде враћања садржаја у једњак најизраженије и какав је укупни тзв. композитни скор)

Индикације за преглед: кашаљ непознатог узрока, осећај горушице, подригивање, учестало повраћање, бол у пределу желуца, промуклост и сва друга стања када се сумња да је узрок тегоба детета враћање садржаја из желуца у једњак.

Припрема за преглед: на дан прегледа од 04 сата детету не давати ништа на уста (ни храну, ни течност).

 

УПУТСТВА  ЗА  ПРЕГЛЕДЕ НА ОДЕЉЕЊУ РАДИОЛОГИЈЕ

 

UPUTSTVO ZA CT abdomena sa anestezijom
UPUTSTVO ZA CT abdomena
UPUTSTVO ZA CT grudnog kosa sa anestezijom

UPUTSTVO ZA CT grudnog kosa
UPUTSTVO ZA CT kicme
UPUTSTVO ZA CT kosti sa anestezijom
UPUTSTVO ZA CT kosti
UPUTSTVO ZA CTglave sa anestezijom
UPUTSTVO ZA CTglave
UPUTSTVO ZA CTkicme sa anestezijom
UPUTSTVO ZA MR abdomena sa anestezijom
UPUTSTVO ZA MR abdomena
UPUTSTVO ZA MR abdomena sa anestezijom

UPUTSTVO ZA MR enterografiju
UPUTSTVO ZA MR glave sa anestezijom

UPUTSTVO ZA MR glave
UPUTSTVO ZA MR grudnog kosa sa anestezijom
UPUTSTVO ZA MR grudnog kosa
UPUTSTVO ZA CTkicme sa anestezijom
UPUTSTVO ZA MR kicme
UPUTSTVO ZA MR kosti sa anestezijom

UPUTSTVO ZA MR kosti
UPUTSTVO ZA MR misica sa anestezijom
UPUTSTVO ZA MR mišića
UPUTSTVO ZA MR urografija sa anestezijom
UPUTSTVO ZA MR urografija
UPUTSTVO ZA MR MRCP
UPUTSTVO ZA MUCG
UPUTSTVO ZA PASAZU
UPUTSTVO ZA IRIGOGRAFIJA