Ћирилица / Latinica

Пројекти

Центар за хирургију

 

 

UNICEF LOGO

НАЗИВ ПРОЈЕКТА: Јачање капацитета за препознавање и рану интервенцију код деце са поштекоћама у раном развоју на Универзитетској дечјој клиници
ДОНАТОР: УНИЦЕФ
ТРАЈАЊЕ ПРОЈЕКТА: новембар 2016 – новембар 2018
ВРЕДНОСТ ПРОЈЕКТА: 7.632.248,00
ОПИС ПРОЈЕКТА: Циљ овог пројекта је унапређење капацитета Универзитетске дечије клинике у области препознавања и интервенција када је реч о кашњењу у развоју деце у првих пет година живота.
Прве године живота су најважније за физички, емоционални и интелектуални развој детета. Мала деца достижу свој највећи потенцијал у развоју када од самог почетка успоставе јаку емотивну везу са одраслима и када одрастају у безбедним и здравим условима који им пружају разноврсне могућности.
Активности на пројекту су следеће: Испитивање нивоа знања и предрасуда родитеља и професионалаца (педијатри, васпитачи, психолози, дефектолози) о раном развоју. Подизање свести пацијената, али и педијатара о занчају раног развоја и раног препознавања и интервенисања. Идентификација релевантних институција које могу да пруже подршку детету које заостаје и његовој породици и спајање УДК са њима. Едукација почетног тима лекара и сарадника (медицинске сестре, психолози, васпитачи) како би се они оспособили за препознавање, упућивање и даљи рад са децом која имају застој у психомоторном развоју. Поред едукације тима, план је и имплементација новог курикулума у сарадњи са Медицинским факултетом у циљу оспособљавања специјализаната за овај задатак.
РЕЗУЛТАТ: Формирање Центар за рани развој који се бави, не само препознавањем и збрињавањем деце која се налазе на нижем нивоу психомоторног развоја но што би требало, већ и истраживањима, писањем литературе, едукацијом и промовисањем значаја раног развоја деце како би Клиника у Тиршовој била лидер у области подршке породици у области раног развоја и развоју научне и клиничке праксе у развојној педијатрији.

 

___________________________________________________________________________________________

 

poljska

НАЗИВ ПРОЈЕКТА: Бољом дијагностиком до здравијих плућа деце

ДОНАТОР: Амбасада Републике Пољске у Београду

ТРАЈАЊЕ ПРОЈЕКТА: Август- децембар 2016. године

У оквиру Програма развојне сарадње Министарства спољних послова Пољске, 18. августа 2016. године у Амбасади Републике Пољске у Београду  потписан је уговор за доделу бесповратних средстава Универзитетској дечјој клиници за спровођење пројекта под називом “Бољом дијагностиком до здравијих плућа деце”

ИЗНОС ДОНАЦИЈЕ        7.800 евра

ОПИС ПРОЈЕКТА: Циљ пројекта је унапређење квалитета дијагностике плућних обољења код деце узраста од 6- 18 година у Служби за пулмологију и алергологију. Астма je најчешћа хронична болест код деце. Њена учесталост у Србији је као и у Европи и износи око 10%. Једна од основних особина астме је опструкција протока ваздуха кроз дисајне путеве. Она се може доказати извођењем тестова плућне функције. У том смислу ергобицикл је тест на коме се деца  подрвргавају оптерећењу најмање 6 минута како би се успоставила дијагноза астме, процена тежине болести и праћење ефеката терапије. Такође, овај тест је поуздан и код других врста респираторних обољења тако да омогућује и бољи мултидисциплинарни приступ у лечењу деце која се лече и на одељењима неурологије, кардиологије, генетике и нефрологије. За адекватну тоалету дисајних путева код деце која не могу спонтано да евакуишу секрет из усне и носне шупљине, што је посебно изражено код деце са неуролошким оштећењима, савремени аспиратор спада у неопходну опрему.

РЕЗУЛТАТ: Набављен 1 ергобицикл, 1 аспиратор, а на основу остварених уштеда након спроведеног поступка јавне набавке, додатно су обезбеђени микроталасна рерна и индукциона плоча.


 

kkamba

НАЗИВ ПРОЈЕКТА: Унапређење безбедности примене терапије у службама кардиохирургије, педијатријске и неонаталне интензивне терапије

ДОНАТОР: Чешка амбасада

ТРАЈАЊЕ ПРОЈЕКТА: Април – октобар 2016. године

У склопу Чешке развоје помоћи, у Амбасади Чешке Републике у Београду, 15. априла 2016. године, потписан је уговор за доделу бесповратних средстава Универзитетској дечјој клиници за реализацију малог локалног пројекта под називом “Унапређење безбедности примене терапије у службама кардиохирургије, педијатријске и неонаталне интензивне терапије”

ИЗНОС ДОНАЦИЈЕ: 15.000 евра

ОПИС ПРОЈЕКТА: Имајући у виду да су деца посебно осетљива на грешке при дозирању раствора и лекова, кроз пројекат је набављено 10 инфузионих пумпи које ће омогућити унапређење квалитета и безбедности пружене здравствене заштите. Инфузионим пумпама се прецизно могу дозирати лекови и раствори. Код одраслих, лекови и инфузиони раствори се могу апликовати без инфузионих пумпи. Међутим код деце, посебно новорођенчади и одојчади, примена већине лекова је немогућа, чак опасна без примене истих.Код витално угрожених, број потребних инфузионих пумпи по једном детету креће се од 2 до 5.

РЕЗУЛТАТ ПРОЈЕКТА: Набављено 10 инфузионих пумпи