Српски | Srpski | English

Служба за хемодијализу и трансплатацију

Untitled-1

Шеф службе: Проф. др Мирјана Костић

Центар за хемодијализу и трансплантацију бубрега „Проф. др Милана Поповић-Роловић” је једини специјализовани центар за лечење деце хемодијализом и трансплантацијом бубрега у Републици Србији. Основан је 1980. године, као први и једини специјализовани центар за хемодијализу деце у бившој Југославији.
Центар располаже са 7 дијализних места, за обављање хемодијализе. Примењују се сви модалитети интермитентне хемодијализе: бикарбонатна хемодијализа, хемодијалфилтрација, хемофилтрација, код деце на хроничној терапији замене бубрежне функције.

fff Центар располаже и са 2 апарата за континуирану замену бубрежне функције (континуирана вено-венска хемодијафилтрација,континуирана вено-венска хемофилтрација и континуирана вено-венска ултрафилтрација), за лечење деце са акутном бубрежном инсуфицијенцијом. У центру се обавља и плазмафереза (код деце са имунолошким обољењима), као и албуминска дијализа код деце са акутном хепатичном инсуфицијенцијом као последицом метаболичких поремећаја, разних интоксикација као и у токуприпреме за трансплантацију јетре.

У оквиру Центра постоји јединица интензивне неге, за непосредно постоперативно лечење након хируршки изведене трансплантације као и за лечење деце након трансплантације уколико захтевају интензивну терапију и праћење.
Јединица полуинтензивне неге је намењена за лечење деце која након, или у припреми за трансплантацију захтевају хоспитализацију.

У Центру ради и амбуланта за трансплантиране болеснике у којој се у овом тренутку прати и лечи 49 трансплантиране деце.

a

Током 30 година постојања Центра лечено је 331 дете и обављено 468.505 сати хемодијализе. Код 83 деце је урађена трансплантација бубрега. Прва трансплантација бубрега на Дечјој клиници од живог сродног даваоца је урађена 1986. године, а прва кадаверична 2004. године. До 2011. године је трансплантирано 56 деце на Универзитетској дечјој клиници и то 45 са живог и 11 са кадаверичног донора.

Доктори:

Проф. др Мирјана Костић
Доц. др Бранкица Спасојевић Димитријева
Кл. асист. др Мирјана Цветковић
Др Ивана Гојковић


ОДЕЉЕЊЕ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИЈУ И ДИЈАЛИЗУ

Главни медицински техничар: Милић Јоксимовић
V спрат
Број телефона: 011/2060-765

АМБУЛАНТА ЗА ТРАНСПЛАНТИРАНЕ ПАЦИЈЕНТЕ

Медицинска сестра: вмс Сандра Симеуновић
VI спрат
Број телефона: 011/2060-725