Ћирилица / Latinica

Сарадња дечје клинике са Српском православном црквом

spc

Са посебним задовољством у 2016. години започели смо сарадњу са Српском православном црквом (СПЦ). У мају ове године Универзитетску дечју клинику посетио је Његова Светост Патријарх спрски господин Иринеј и тим поводом, истакао значај наше институције и нагласио да су деца наше највеће благо, те да је важно, да услови за њихово лечење буду најбољи могући.
Након посете клиници Патријарх Иринеј је одобрио донацију из Фондације “Патријарх Павле” у вредности од 9.700 евра од којих је набављено 6 инфузионох пумпи за примену интравенске терапије код деце. СПЦ је наставила да помаже Клиници, па је епископ Топлички Арсеније Главчић, из Фонда Храма Светог Саве, донирао средства за набавку још једне инфузионе пумпе. Захваљујући његовом Високом Преосвештенству Митрополиту црногорско-приморском Амфилохију, Тиршова је добила 5.000 евра, за перфузор пумпу, која се користи у терапији постоперативног бола, као и ларингоскоп. Ове пумпе пружају могућност родитељима и деци старијој од 5 година, подешавање терапије, у сарадњи са анестезиологом, обезбеђујући на тај начин активно учествовање у сопственом постоперативном опоравку.
Иницијативе покренуте у епархијама у земљи и дијаспори се настављају. После недавно одржаног новогодишњег концерта у Бечу, уз благослов Његовог Преосвештенства Андрије, СПЦ у сарадњи са удружењем Просвјета своју хуманост ће наставити да показује према деци Србије и нашој Клиници организовањем сличних окупљања српске дијаспоре чији је циљ прикупјање средстава за набавку медицинске опреме.
Тим поводом клинику у Тиршовој је посетио проф. Срђан Мијалковић, председник СПКД Просвјета, где је са проф. др Зораном Радојичићем, директором Универзитетске дечје клинике, разговарао о будучој сарадњи која је недавно започета у Бечу.
У 2017. години надамо се још плодотворнијој сарадњи између Клинике и СПЦ, упучујући истовремено, велику захвалност не само нашој цркви на челу са Патријархом Иринејом,већ и свим људима добре воље који су узели или ће тек узети учешће у овој племенитој акцији.

O концеру у Бечу погледајте овде: RTS, SPC, Dnevnik juga

Pozdrav malisanima Tirsoveb61e92b5bd94477b5056917a080d4cab_Lzvezdice0_bec_dnevnikjuga

Концерт за Тиршову у Бечу

?

Дечју клинику посетио је проф. др Срђан Мијалковић, председник Просвјете