Ћирилица / Latinica

УНИВЕРЗИТЕТСКА ДЕЧЈА КЛИНИКА КАО ЕВРОПСКИ ПАРТНЕР У ПРОЈЕКТУ CD SKILLS: У ЦИЉУ ПОБОЉШАЊА КВАЛИТЕТА ЖИВОТА ПАЦИЈЕНАТА СА ЦЕЛИЈАЧНОМ БОЛЕСТИ У ДУНАВСКОМ РЕГИОНУ

Центар за хирургију

УНИВЕРЗИТЕТСКА ДЕЧЈА КЛИНИКА КАО ЕВРОПСКИ ПАРТНЕР У ПРОЈЕКТУ CD SKILLS:
У ЦИЉУ ПОБОЉШАЊА КВАЛИТЕТА ЖИВОТА ПАЦИЈЕНАТА СА ЦЕЛИЈАЧНОМ БОЛЕСТИ У ДУНАВСКОМ РЕГИОНУ

 

Универзитетска дечја клиника је један од једанаест партнера који учествују у транснационалном пројекту CD SKILLS (Improving celiac disease management in the Danube region by raising the awareness, improving the knowledge, and developing better skills).

Целијачна болест је доживотно обољење које настаје као последица имунске реакције на глутен унешен храном код осетљивих особа. Као последица аутоимунске реакције, најчешће долази до оштећење слузнице танког црева, али не постоји орган који је у целијачној болести поштеђен. Једина терапијска опција је стриктна, доживотна дијета без глутена. Више од 1% опште популације има целијачну болест, а процена је да је у Дунавском региону око 1.3 милиона оболелих. Имајући у виду неопходност значајне промене у навикама у вези са исхраном, целијачна болест не утиче само на квалитет живота оболелих особа и њихових чланова домаћинства, већ и на остале сфере целог друштва, пре свега на угоститељство, радна места, здравствени систем.

 

О CD SKILLS пројекту

CD SKILLS пројекат је почео 1. јула 2020. године. Базира се на знању стеченом на претходно завршеним интернационалним пројектима CD-MEDICS, LQ-CELIAC и Focus IN CD. Креирањем јаке европске мреже партнера различитих експертиза, а са циљем размене досадашњег искуства и добре клиничке праксе, развојем нових услуга и иновативних приступа, партнерство стреми побољшању у процесу постављања дијагнозе и лечења оболелих од целијачне болести, али и побољшању друштвених и социјалних услова и квалитета живота оболелих особа и њихових породица.

 

Циљеви пројекта

Главни циљеви пројекта су повећање знања здравствених радника, пацијената и друштва уопште о целијачној болести, али и развој нових услуга, а како би се побољшао квалитет живота пацијената са целијачном болешћу у Дунавском региону. Пројекат се бави постојећим изазовима у јавном здравственом систему у процесу постављања дијагнозе и лечења целијачне болести у Дунавској регији.

Како би се побољшао здравствени систем, едуковали здравствени радници, пацијенти, али и све структуре друштва, унапредиле угоститељске услуге и подигао ниво свести друштва о целијачној болести, CD SKILLS пројектни партнери ће радити на развоју нових дијагностичких метода, али и примењивању иновативних приступа и повећању размене информација на различитим нивоима:

– развојем интегрисаног система, у оквиру пројекта ће се радити на побољшању и олакшању приступа пацијента здравственом систему, али и смањењу одсуствовања са посла, а крајњи циљеви оваквог приступа су смањење трошкова и побољшавање квалитета живота оболелих.

– иновативост у едукацији здравственог особља и пацијената Дунавског региона биће постигнута комбинацијом традиционалних метода и методама е-учења.

– трећи тематски радни пакет обухватиће развој и примену нових дијагностичких метода. Брзим тестовима за откривање целијачне болести биће тестиране ризичне групе, а у фокусу скрининга биће старији грађани.

– у оквиру пројекта планирано је и тестирање програма и нових услуга у циљу побољшања понуде безглутенске хране у ресторанима, обдаништима, школским и факултетским мензама.

 

Партнери

Главни партнер је Универзитетски медицински центар у Марибору (Словенија). Партнери у овом пројекту су болнице, универзитети, невладине организације, локалне заједнице и произвођачи хране из Марибора, Будимпеште, Букурешта, Дебрецена, Граца, Прага, Мерана, Верне, Загреба, Кишињева и Београда.

          Пројектни партнери

 • University Medical Center Maribor
 • Municipality of Maribor
 • Medical University of Graz
 • University Children´s Hospital Belgrade
 • Children’s Hospital Zagreb
 • General University Hospital in Prague
 • Serbian Celiac Society
 • National Institute for Mother and Child Health Alessandrescu-Rusescu
 • CeliVita – Living with Celiac Disease
 • Heim Pal National Paedaitric Institute
 • University of Debrecen
 • Medical University – Varna Prof. Dr. Paraskev Stoyanov
 • »NicolaeTestemitanu« State University of Medicine and Pharmacy of the Republic of Moldova, Kishinau

 

          Придружени стратешки партнери

 • Schär AG/SPA
 • Romanian Association for Gluten Intolerance
 • Croatian Institute of Public Health
 • Bulgarian Celiac Association
 • Bulgarian Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition
 • Hungarian Pediatric Gastroenterology Society
 • Health Service Youth and Family Office, City of Graz

 

Буџет

Пројекат CD SKILLS суфинасиран је средствима Европске уније (ERDF, IPA, ENI) у оквиру Inttereg Danube Transnational Programme (http://www.interreg-danube.eu/).

 

Трајање пројекта

Пројекат траје 30 месеци. Пројекат је отпочео 30. јула 2020. године, а планирано време завршетка пројекта је 31. децембар 2022. године.

 

Интернет страница пројекта

                Више о самом пројекту, као и актуелностима можете пронаћи на интернет презентацији пројекта: www.interreg-danube.eu/cdskills.

 

Цео текст објаве можете преузети и у пдф формату ОВДЕ