Ћирилица / Latinica

У Тиршовој: Оперисао троје деце са тешким срчаним аномалијама

Центар за хирургију

Велики подвиг познатог кардиохирурга у Тиршовој: Оперисао троје деце са тешким срчаним аномалијама

Оперисано је троје деце а двоје је већ одвојено од механичке вентилације

Чувени кардиохирург из Лондона проф. др Мартин Костолни, опет је у Београду, где је у претходна два дана са тимом стручњака из Универзитетске дечије клинике у Тиршовој оперисао троје деце са тешким срчанима аномалијама. Малишанима су изведени комплексни и дуготрајни захвати, а двоје од троје малишана је већ скинуто са механичке вентилације док се треће, такође, опоравља.    

Овај водећи дечији кардиохирург у Београду, односно у клиници у Тиршовој је, како каже осми пут. У овој серији операција, заједно са тимом кардиохирурга клинике, извели су хируршке процедуре РЕВ и НиКАИДОХ методом, за лечење комплексне транспозиције великих артерија код деце.

 

– Велико ми је задовољство што могу да се ослоним на изузетан тим професора Илића. Оно што ја овде радим, заправо, представља само један мали сегмент током целог тог поступка, а који обухвата дијагностику, све оно што долази пре операције, саму операцију, а онда и постоперативни опиравак. Ја сам упућен само у тај оперативни део. Ради се о веома сложеним хируршким интервенција код мале деце са урођеним срчаним манама – каже проф. др Костолни:

 Било би компликовано објашњавати, али у сваком случају ради се о лоше постављеним аортама и њиховом обезбеђивању везе која није постојала. Ми смо овде урадили већ 3 операције, то су интервенције које изузетно дуго трају. Успех резултата се мери тиме како се одвија постооперативни опоравак, а у складу са тим задовољство ми је да могу да кажем да се двоје од троје деце већ добро опоравило, а треће дете је у току опоравка.

Начелник службе кардиохирургије у УДК у Тиршовој проф. др Слободан Илић навео је да су са гостом из Лондона за време свих његових посета урадили 23 комплексне и сложене операције.

– Свака од тих посета је имала неку врсту тематског циклуса. Хиругија мана срца је веома сложена. У  протекла два дана смо радили пацијенте са комплексном транспозицијом великих артерија. Операције које смо радили су подразумевале трансплантацију аорте корена. Извади се комплетни аортни корен и преместимо га у анатомску позицију, а самим тим смо разрешили проблем плућне артерије. То је процедура која није сасвим нова – појаснио је проф. др Илић и додао да је ова интервенција први пут урађена 1982. године.

Министар здравља Златибор Лончар подсетио је да је проф. др Костолни један од најбољих кардиохирга за операције на срцу код деце. Његовим доласком у Београд, како је истакао, доста се уштедело, с обзиром на то да деца нису морала да иду у Лондон на операцију.

  Аномалије због којих се раде ове операције су права реткост, јављају се на неколико милиона рођене деце. Ми стварно имамо изванредну кардиохирургију, али постоје ствари које не можемо да решимо. У том случају бисмо морали да шаљемо нашу децу у иностранство да се оперишу, а да су отишла то би коштало минимум 70.000 фунти, евра, долара… Замислите колика је уштеда доласком професора, који је оперисао само сада троје деце. Ту постоји и друга ствар – деца су ту са својим родитељима, не говори се страни језик, све су то бенефиције – рекао је Лончар и захвалио се и професору Костолнију а и тиму из Клинике у Тиршовој.

Министар је додао и да је договорено да наши млади доктори иду у Лондон на усавршавање, а професор Костолни ће наставити да долази код нас са својим тимом ћиме се сарадња са нашом земљо наставља.