Ћирилица / Latinica

Хемодијализа и трансплантација

Центар за хирургију

ДОБРО ДОШЛИ НА ОДЕЉЕЊЕ ЗА ХЕМОДИЈАЛИЗУ И ТРАНСПЛАНТАЦИЈУ БУБРЕГА УНИВЕРЗИТЕТСКЕ ДЕЧЈЕ КЛИНИКЕ

 

Центар „Милана Поповић-Роловић“ је једини специјализовани центар за лечење деце хемодијализом и трансплантацијом бубрега у Републици Србији

 

О СЛУЖБИ

 

Центар за хемодијализу и трансплантацију бубрега „Милана Поповић-Роловић“ који је основан 1980 године се састоји од Дневне болнице за хемодијализу, Одељења трансплантације и Амбуланте.

 

Дневна болница за хемодијализу располаже са седам дијализних места за обављање хемодијализе и са два апарата за континуирану замену бубрежне функције.

У нашем Центру се примењују сви модалитети интермитентне хемодијализе:

бикарбонатна хемодијализа, хемодијафилтрација, хемофилтрација код деце на хроничном програму хемодијализе, затим континуиране терапије замене бубрежне функције: вено-венске хемодијафилтрације, хемофилтрације, хемодијализе и ултрафилтрације. Током 35 година постојања Центра, у њему је лечено 470 деце и обављено преко 550 000 сати хемодијализе.

 

У Центру се обавља плазмафереза (код деце са имунолошким обољењима) и албуминска дијализа (код деце са акутном хепатичном инсуфицијенцијом као последицом метаболичких поремећаја, разних интоксикација и у склопу припреме за трансплантацију јетре).

 

Одељење за трансплантацију се састоји од јединице интезивне и полуинтезивне неге и лечења. У амбуланти се обавља претрансплантациону припрему пацијената као и њихово пострансплантационо праћење.

На Одељењу трансплантације се обављају живе сродне (планиране) и кадаверичне трансплантације бубрега. Прва трансплантација бубрега на нашој клиници од живог сродног даваоца урађена је давне 1986 године, а прва кадаверична 2004 године. Од 2001. године до 2015. године на нашој клиници урађено је 76 трансплантација бубрега, од тога 52 трансплантације са живог донора и 24 са кадавера. У истом периоду је у иностранству урађено 27 трансплантација код наших болесника. У оквиру одељења трансплантације постоји јединица интезивне неге за непосредно постоперативно лечење након хируршки изведене трансплантације бубрега као и за лечење деце која након трансплантације захтевају интезивну терапију и праћење. Јединица полуинтезивне неге је намењена за лечење деце која након, или у припреми за трансплантацију, захтевају хоспитализацију. У оквиру одељења се годишње обави око 180 хоспитализација где се убрајају и болесници ради збрињавања дијализних компликација.

У амбуланта се прате трансплантирани болесници, обавља се припрема за трансплантацију бубрега (организовање конзилијума), потписивање донорских картица и пласирање апарата за холтер мониторинг артеријског крвног притиска. Тренутно ова амбуланта прати стање 77 пацијената и обави годишње око 700 прегледа. Истовремено се уради и око 90 24х холтер мониторинга крвног притиска.

ЛЕКАРИ

Проф. др Мирјана Костић

Асист. др Бранкица Спасојевић Димитријева

Др Мирјана Цветковић

Др Ивана Гојковић

Др Наташа Драгутиновић

Др Павле Радовић

 

КАКО ДО НАС

 

Центар за хемодијализу и трансплантацију бубрега се налази на четвртом спрату.

Амбуланта са чекаоницом и гардеробом за пацијенте се налази на петом спрату спрату.

 

Центар за хемодијализу и трансплантацију

главни медицински техничар: вмс Милић Јоксимовић

број телефона:011/2060765

е-маил: дијализа@ удк.бг.ац.рс

Информације телефоном 12х-14х

 

Амбуланта за трансплантиране пацијенте

медицинска сестра: вмс Сандра Симеуновић

број телефона:011/2060725

е-маил: дијализа@ удк.бг.ац.рс

Заказивање и информације сваки дан после 10х.

За преглед на клиници је неопходан упут лекара из дома зравља или болнице.