Ћирилица / Latinica

31.3.2017. Први пут у свету изведена трансплантација материце између једнојајчаних близнакиња у Тиршовој

Центар за хирургију

Београд, 31.3.2017.

Прва у свету трансплантација материце између једнојајчаних близнакиња изведена је 26.3.2017. на Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој. Операцију која је трајала 16 сати обавио је међународни тим 25 врхунских хирурга из Шведске, САД, Израела и Србије. Операцију су предводили проф. др Матис Бранштрум из Сахлоренска Универзитетске болнице у Гетеборгу и др Стефан Тулијус, професор са Харварда, шеф трансплантационе хирургије. Тим су чинила још три стручњака из Гетеборга др Пернила Дом Келер, др Никлас Кванструм и др Милан Миленковић као и други лекари из САД, Израела и Србије.
Проф. Бранштрум је истакао: ,,Ово је важан дан за медицину у Србији и медицину у свету. У Србији смо зато што имамо дугогодишњу сарадњу, а ви овде имате веома добре техничке и медицинске услове и одличан тим стручњака, а и пацијеткиње су из Србије. Ово није редак проблем, у Србији се између 10 и 15 женских беба годишње роди без материце. Ми смо до сада у Шведској урадили 10 трансплантација материце, и сада имамо шест рођених беба, и две бебе су на путу. То је веома успешан начин лечења“.
Проф. др Зоран Радојичић, директор Тиршове, који је уз проф. др Мирослава Ђорђевића и тим анестезилолга предвођен др Кораћем, био део домаћег тима током ове процедуре, захвалио се великом тиму стучњака са Харварда и из Гетеборга на указаном поверењу. Ово је била прилика да млади лекари у Тиршовој уче од највећих светских стручњака: ,,Оно што је специфично за овај случај у Београду, у односу на неколико захвата у свету, је чињеница да имамо једнојајчане близнакиње, једна је рођена без материце, друга има материцу и троје деце.  Због тога пацијеткињи која је добила материцу уопште нису потребни лекови против одбацивања органа непознатог даваоца, који се иначе дају приликом трансплантације када ткива нису подударна, јер ово су близнакиње и састав органа и ткива две сестре је потпуно исти. А када се не пију ти лекови, веће су шансе и да пацијенткиња изнесе трудноћу у будућности”, додао је проф. Радојичић.
Проф. др Мирослав Ђорђевић је поцртао дугогодишњу сарадњу са тимом из Гетеборга и Бостона који је овог пута спорведен кроз пројекат Министарства за науку и Истраживачког фонда из Шведске. Проф. Ђорђевић је казао: ,,Ово је била веома изазовна интервенција за коју смо се припремали претходних шест месеци, ово је круна нашег научног рада и бављења урогениталном реконструктивном хирургијом. Очекујем наставак сарадње, јер нашој медицини у овој области јесте место у самом врху светске хирургије. Циљ нам је да овакве интервенције постану део свакодневне клиничке праксе”.
У Тиму из Гетеборга био је и хирург нашег порекла, др Милан Миленковић, Сахлоренска Универзитетске болнице, који је додао: ,,Ми смо у Гетеборгу радили 9 тарнасплантација, а 7 је успело. Ово је прва овог типа са једнојајчаних близнакиња. Предност је што су близнакиње те нисмо морали да користимо лекове против имуносупресије. Вештачком оплодњом пре трансплантације добили смо 13 ембриона, а враћамо ембрионе после 6 месеци када очекујемо још лепих вести. Морамо да сачекамо да пацијенткиња роди дете да би могли да кажемо да је операција била успешна.”

За додатне информације обратите се Ирени Корићанац, сараднику за односе са јавношћу – телефон: 064 843 00 52; мејл: koricanac.irena@gmail.com