Српски | Srpski | English
fras

Febrilne konvulzije (fras) kod dece

frasFebrilne konvulzije, poznatije u narodu kao fras, ima jedno od 25oro dece, mlađe od šest godina.

Najčešće se javljaju u uzrastu između šest meseci i tri godine i to kod , do tada, zdrave i napredne odojčadi i male dece.

To su napadi pri povišenoj temperaturi, u toku virusne, ili bakterijske infekcije, s tim da ta infekcija ne zahvata mozak, ili moždanice.

Veliki broj dece ima nekoga od članova uže, ili šire familije, koji je takođe doživeo ovakve napade.

Febrilne konvulzije se ispoljavaju iznenadnim gubitkom svesti, dete se ukoči, ili omlitavi , ili trza nogama i rukama.

Može da se čuje krkljanje, može da se vidi pojačano lučenje pljuvačke, ili pene na ustima, a usne, lice i nokti na rukama i nogama deteta mogu da pomodre.

Febrilne konvulzije su za roditelje jedno dramatično iskustvo i veoma zastrašujuće. Čini im se da traju večno, ali sami napadi se najčešće završavaju za nekoliko minuta.

Febrilne konvulzije se mogu ponoviti u toku iste infekcije, ili u nekoj od narednih infekcija sa povišenom telesnom temperaturom.

Febrilne konvulzije izgledaju kao epileptički napadi, takođe se ponavljaju kao epileptički napadi i imaju mogućnost nasleđivanja kao epileptički napadi, ali febrilne konvulzije nisu epileptički napadi.

Rizik za epilepsiju posle febrilnih konvulzija je samo nešto veći u odnosu na decu koja nisu imala febrilne konvulzije.

Naš zadatak je da roditelje informišemo o prirodi i prognozi febrilnih konvulzija, zatim da ih posavetujemo šta treba, a šta ne treba da rade, u slučaju ponavljanja napada.

Potrebno je da na osnovu faktora rizika procenimo da li je dete više ili manje sklono, recidivima , odnosno ponovljenim febrilnim konvulzijama  i da u skladu sa tim donesemo odluku o primeni lekova u preventivne svrhe i konačno samo u određenim slučajevima da uputimo dete na EEG pregled i druga ispitivanja.

Doc. dr Dragana Bogićević, Načelnik Neurološke službe, Univerzitetska Dečja Klinika