Српски | Srpski | English
Transplatacija testisa1

MUŠKARCU PRESAĐENI TESTISI, LEKARI TIRŠOVE ZAJEDNO SA PROFESORIMA SA HARVARDA

 

VELIKI USPEH LEKARA UDK TIRŠOVA
MUŠKARCU PRESAĐENI TESTISI, LEKARI TIRŠOVE ZAJEDNO SA PROFESORIMA SA HARVARDA , DRUGI U SVETU IZVELI OVU IZUZETNO RETKU I KOMPLIKOVANU OPERACIJU

 

Prva transplantacija testisa u Srbiji, a druga te vrste u svetu uspešno je urađena u Univerzitetskoj dečkoj klinici u Tiršovoj.

Muškarac (36) kome je transplantiran testis, organ je dobio od jednojajčanog blizanca zbog čega neće morati da prima imunosupresivnu terapiju, koja se inače daje nakon transplantacije.

Transplantacioni tim predvodio je doktor Miroslav Đorđević iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, a u timu su bili lekari sa Harvarda Branko Bojović i Diken Ko.

Đorđević je pojasnio da je transplantacija trajala šest sati, da je urađena 3. decembra da se pacijent oseća dobro i da je transplantirani organ već u funkciji.

Podseća da je prva transplantacija te vrste u svetu urađena 1978. godine, takođe kod jednojajčanih blizanaca.

Transplantacija testisa je deo projekta koji se realizuje od 2011, godine a koji se tiče transplantacije gentitalnih organa.

Direktor klinike u Tiršovoj Siniša Dučić rekao je da je transpaltacija najizazovija grana hirurgije.

Dodao je da se u toj insituciji rade i transpalntancija bubrega, a da je 2017. godine uradjena i prva transplantacija materice u Srbiji, a žena kojoj je presadjen taj organ nakon 15 meseci dobila je dete.

Transplatacija testisa2Transplatacija testisa1