Српски | Srpski | English
Priprema za operaciju

Psihološka priprema za operaciju

Univerzitetska dečja klinika nudi novu uslugu za mališane kojima je zakazana hirurška intervencija na našoj klinici: psihološku pripremu deteta za operaciju.

Psiholozi će razgovarati sa detetom i roditeljima kako bi im pomogli da bolje kanališu strahove dece, ponudili dobre tehnike izlaženja na kraj sa ovom stresnom situacijom i upoznali porodicu sa uspešnim načinima relaksacije.

Nudimo odgovore na pitanja: Žašto su čike maskirane? Zašto mama ne može sa mnom? Da li će da me boli? Šta ako se probudim tokom operacije? Kad mogu da vidim mamu i tatu?

Upoznavanje deteta sa iskustvom koje sledi u skladu sa uzrastom i prilagođeno potrebama i specifičnostima svakog deteta ima višetruke pozitivne efekte. Pokazalo se da dobra preoperativna priprema u koju su uključeni anesteziolog, hirurg i psiholog, smanjuje količinu anestezije, smanjuje broj dana koji su potrebni za oporavak, pozitivno utiče da se preduprede traumatske reakcije itd.

Psihološka preoperativna priprema se zakazuje na hirurškom šalteru u prizemlju klinike ili na broj 011 20 60 620. Za sve informacije možete se obratiti i mejlom na irena.koricanac@udk.bg.ac.rs