Српски | Srpski | English

Saradnja Dečje klinike sa Srpskom pravoslavnom crkvom

spc

Sa posebnim zadovoljstvom u 2016. godini započeli smo saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). U maju ove godine Univerzitetsku dečju kliniku posetio je Njegova Svetost Patrijarh sprski gospodin Irinej i tim povodom, istakao značaj naše institucije i naglasio da su deca naše najveće blago, te da je važno, da uslovi za njihovo lečenje budu najbolji mogući.

Nakon posete klinici Patrijarh Irinej je odobrio donaciju iz Fondacije “Patrijarh Pavle” u vrednosti od 9.700 evra od kojih je nabavljeno 6 infuzionoh pumpi za primenu intravenske  terapije kod dece. SPC je nastavila da pomaže Klinici, pa je episkop Toplički Arsenije Glavčić, iz Fonda Hrama Svetog Save, donirao sredstva za nabavku još jedne infuzione pumpe. Zahvaljujući njegovom Visokom Preosveštenstvu Mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju, Tiršova je dobila 5.000 evra, za perfuzor pumpu, koja se koristi u terapiji postoperativnog bola, kao i laringoskop. Ove pumpe pružaju mogućnost roditeljima i deci starijoj od 5 godina, podešavanje terapije, u saradnji sa anesteziologom, obezbeđujući na taj način aktivno učestvovanje u sopstvenom postoperativnom oporavku.

Inicijative pokrenute u eparhijama u zemlji i dijaspori se nastavljaju. Posle nedavno održanog novogodišnjeg koncerta u Beču, uz blagoslov Njegovog Preosveštenstva Andrije, SPC u saradnji sa udruženjem Prosvjeta svoju humanost će nastaviti da pokazuje prema deci Srbije i našoj Klinici organizovanjem sličnih okupljanja srpske dijaspore čiji je cilj prikupjanje sredstava za nabavku medicinske opreme.

Tim povodom kliniku u Tiršovoj je posetio prof. Srđan Mijalković, predsednik SPKD Prosvjeta, gde je sa prof. dr Zoranom Radojičićem, direktorom Univerzitetske dečje klinike, razgovarao o budučoj saradnji koja je nedavno započeta u Beču.

U 2017. godini nadamo se još plodotvornijoj saradnji između Klinike i SPC, upučujući istovremeno, veliku zahvalnost ne samo našoj crkvi na čelu sa Patrijarhom Irinejom,već i svim ljudima dobre volje koji su uzeli ili će tek uzeti učešće u ovoj plemenitoj akciji.

O koncertu u Beču pogledajte ovde: RTS, SPC, Dnevnik juga.

Pozdrav malisanima Tirsoveb61e92b5bd94477b5056917a080d4cab_Lzvezdice0_bec_dnevnikjuga

Koncert za Tiršovu u Beču

 

?