Ћирилица / Latinica

Дилеме око раста и развоја деце у доба инфекције корона вирусом

Центар за хирургију

 

Дилеме око раста и развоја деце у доба инфекције корона вирусом

Србија је суочена са инфекцијама узрокованим корона вирусом, ограниченим кретањем и ређим контактима са педијатрима. Неки родитељи можда имају дилеме везане за здравље деце и њихов раст и развој.

Да ли моје дете расте?

У току детињства се не расте равномерно. Најбрже расту деца у току прве две године живота, потом се раст успорава до следећег, пубертетског, убрзања раста. Уобичајено је да деца расту 5-6 цм годишње у периоду детињства пре пубертета. Идеално би било мерити децу на 6-12 месеци, јер постоје сезонске варијације у брзини раста.

 Примећујем да дете добија у тежини

У карантину смо, сви код куће, мање се крећемо, понекад једемо и кад нисмо гладни, па је очекивано да и деца добију по неки килограм. Уколико се, међутим, јаве и друге тегобе, као што су: безразложни умор, опште успорење метаболизма, опадање косе или нередовна столица, треба посумњати на смањену функцију штитасте жлезде. Саветује се да се јавите свом педијатру, јер уколико овај поремећај (хипотиреоза) дуже траје, може утицати на успорење раста.

 Да ли треба да идем код лекара?

Медицинско особље сада ради у измењеном режиму, па се саветује да се сви прегледи који нису хитни одложе док траје епидемија. Успорење раста не спада у хитан преглед и безбедније је и за вас и ваше дете уколико се преглед обави када буде смањен ризик од инфекције.

 Имам заказан први преглед код ендокринолога

Здравље нам је најпрече, па ће сви прегледи бити поново заказани када се буду стекли услови. У међувремену припремите следеће податке:

  • порођајни лист
  • податке о претходно измереним телесној висини и маси из здравственог картона детета
  • податке о актуелној телесној висини оба родитеља и годинама када су почели полно сазревање-пубертет (мајка добила прву менструацију, отац почео да се брије)

 

 

Имам заказано испитивање

Уколико је ваше дете већ прегледано код дечијег ендокринолога, можда вам је заказано испитивање. Да би се доказао дефицит хормона раста, потребно је урадити стимулационе тестове. Ови тестови захтевају преконоћно гладовање, добро опште стање детета, боравак у болници, успостављање интравенске линије за узимање узорака. Из безбедносних разлога ова испитивања су одложена у ванредној ситуацији.

 Моје дете прима хормон раста у редовној терапији

Примена хормона раста је неопходна за адекватан раст и развој деце којима је преписана. Терапија се не прекида уколико се дете разболи, нису описани нежељени ефекти ове терапије у току акутне инфекције. Саветује се, међутим, да се терапија ОДМАХ прекине уколико се одржава изражена главобоља и/или бол у стомаку. У том случају, обратите се надлежном педијатру, а такође се саветује консултација са надлежним дечијим ендокринологом.

Редовне контроле се у условима ванредног стања не обављају. Наставите са истом дозом хормона раста као и до сада, надлежни педијатар ће вам издати рецепт на основу претходног извештаја дечијег ендокринолога. Нема потребе да правите залихе овог лека, осим уобичајене терапије за два месеца. Уколико дође до несташице хормона раста у апотекама, нема разлога за панику. Уколико се терапија хормоном раста не примени свакодневно у неком краћем периоду,  живот вашег детета није угрожен.  Уколико дете има неке тегобе (добија претерано у тежини, замара се, малаксало је) јавите се свом лекару који ће вас по потреби упутити код дечијег ендокринолога.

За све ваше дилеме пишите на endokrinologija@udk.bg.ac.rs