Ћирилица / Latinica

Донација Владе НР Кине Универзитетској дечјој клиници

Центар за хирургију

Влада Народне Републике Кине донирала је рендгенски апарат за дигиталну скопију Дијагностичком центру Универзитетске дечје клинике

У циљу унапређења пружања здравствених услуга, Влада Народне Републике Кине донирала је рендгенски апарат за дигиталну скопију, произвођача CRC Wandong, Дијагностичком центру Универзитетске дечје клинике. Овом донацијом омогућено је да се осавремени рендгенска апаратура, што је био један од првих приоритета наше Клинике. Данас је модерна, дигитална технологија кључ савремене медицине и без ње се не може замислиити рад у установама терцијерног нивоа здравствене заштите. Овим рендгенским апаратом постиже се добијање изузетно квалитетне рендгенске слике у дигиталној форми, са могућношћу електронског слања и архивирања налаза. За класичну рендгенолошку дијагностику, служба Клинике има два рендген апарата која су у употреби. Ова донација ће заменити апарат из 1993. године, који је већи део времена у квару. Као куриозитет наводимо да Клиника поседује и апарат из 1978. године, који се још увек користи за радиографске прегледе.

Радиолошка служба Дијагностичког центра Универзитетске дечје клинике је једна од најоптерећенијих дијагностичких служби. Пружа бројне услуге рендгенолошке и ултразвучне дијагностике обољења свих система органа, како за децу која су на лечењу у болници тако и за амбулантне пацијенте. Ова служба ради свакодневно 24 сата, а годишње ту буде прегледано више од 28 000 деце. Поносни смо јер се у Дијагностичком центру раде сви, а посебно веома комплексни и софиситицирани прегледи, као и прегледи нуклеарне магнетне резонанце и интервентне радиологије.

Донацију су званично уручили Њ.Е. гђа Hua Yafang, Отправник послова Амбасаде НР Кине и гдин Zu Liankvi, економско-трговински саветник Амбасаде НР Кине, а примили су је проф. др Ида Јовановић, генерална директорка Универзитетске дечје клинике и проф. др Зоран Станковић, министар здравља Републике Србије.

Овом донацијом Владе Народне Републике Кине значајно ће се побољшати и унапредити квалитет радиолошких дијагностичких процедура у Универзитетској дечјој клиници. У име свих запослених на Универзитетској дечјој клиници, веома смо захвални Влади НР Кине и Министарству здравља Републике Србије, који су омогућили ову донацију.