Ћирилица / Latinica

НОВА МЕДИЦИНСКА ОПРЕМА: АПАРАТ ЗА ФИБЕРОПТИЧКУ ФОТОТЕРАПИЈУ (BILIBLANKET)

Центар за хирургију

НОВА МЕДИЦИНСКА ОПРЕМА: АПАРАТ ЗА ФИБЕРОПТИЧКУ ФОТОТЕРАПИЈУ (BILIBLANKET)

Одељење Неонатологије Универзитетске дечје клинике добило је апарат за фибероптичку фототерапију (Biliblanket). Апарат је удружена донација фамилије Стојковић која живи у Немачкој (Calw-Baden Württemberg), фирме Prospera и фирме Dräger.

Фибероптичка фототерапија се примењује у лечењу индиректне хипербилирубинемије новорођенчади од 1990-их година или око 30 година после проналаска и примене конвенционалне фототерапије. Удружена примена ова два облика фототерапије допринела је повећању ефикасности фототерапије у тој мери да у многим клиникама развијених земаља запада није обављена ни једна ексангвинотрансфузија више од две деценије. Овај напредак је остварен свакако и захваљујући примени Rh-имуноглобулина. Ексангвинотрансфузија се примењује када фототерапија не доведе до снижавања вредности билирубина који може довести до неуролошког оштећења. Међутим, ова инвазивна процедура има бројна нежељена дејства. Према савременој литератури веома ретко извођење ексангвинотрансфузије постало је циљ и смерница за третман индиректне хипербилирубинемије новорођенчади. О улози Билиблeнкита у остварењу овог циља најбоље говори чињеница да је овај апарат обавезан део опреме сваког породилишта или одељења неонатологије у развијеним земљама.

Иако се фибероптичка фототерапија примењује у свету преко двадесет година, до сада ни једна здравствена установа у Србији која се бави лечењем новорођенчади није објавила своја искуства. Универзитетска дечја клиника на овај начин потврђује своју терцијерну улогу у здравственој заштити деце и испуњава своју обавезу сталног унапређења медицинске праксе како би се најмлађим пацијентима обезбедио најбољи третман.