Ћирилица / Latinica

Операциони блок

Центар за хирургију

 

ДОБРО ДОШЛИ У ОПЕРАЦИОНИ БЛОК УНИВЕРЗИТЕТСКЕ ДЕЧЈЕ КЛИНИКЕ

О СЛУЖБИ

Служба операционог блока састоји се од 5 операционих сала.

Ортопедска, неурохируршка, уролошка и операциона сала за неонаталну и општу дечју хирургију, као и сала за стерилизацију завојног материјала, веша и хируршких инструмената, налазе се у истом, централизованом нивоу на другом спрату клинике, у продужетку Јединице интензивног лечења.

Операциона сала за пластичну, реконструктивну хирургију и опекотине налази се у склопу истоименог одељења на трећем спрату клинике.

У Служби операционог блока наше клинике обављају се савремене хируршке интервенције, како класичне тако и ендоскопске, из свих области дечје хирургије: дечје ортопедије, дечје неурохирургије, дечје урологије, опште дечје грудне и абдоминалне хирургије, пластичне и реконструктивне, а посебно хирургије урођених аномалија и обољења код новорођенчади и превремено рођене деце – прематуруса.

Служба операционог блока је спремна током 24 часа, да у било које доба дана или ноћи организује експертски тим за обављање трансплантације бубрега код деце, како са живог донора, тако и кадаверичне, када год се за то укаже прилика.

Такође се врши припрема и обука тима за рад у области трансплантационе хирургије јетре код деце, која је на нашој клиници у развоју.

Поред тога у хируршким салама клинике, у 24-часовним дежурствима, збрињавају се бројни и различити облици трауматизма код деце, посебно настали у саобраћајним незгодама, приликом падова и других начина повређивања.

На годишњем нивоу у Служби операционог блока обави се око 4500 хируршких интервенција из различитих области дечје хирургије.

За обављање оволиког броја разноврсних хируршких интервенција операционе сале су добро опремљене квалитетним операционим столовима, осветљењем, климатизацијом, покретним рендген апаратом, хируршким микроскопом, савременим лапароскопским и ендоскопским стубом, ултразвучним ножевима за отворену и лапароскопску хирургију, бројним и модерним инструментаријумом, као и савременим пласма апаратом за стерилизацију осетљиве опреме.

ЛЕКАРИ

Начелница службе: Доц др Сања Синђић -Антуновић, дечји хирург

Главна медицинска сестра: Слађана Новаковић

 

КАКО ДО НАС

Телефони: 381 (11) 20 60 730, Фаx: 381 (11) 268 46 72

Е-маил адреса: opblok@udk.bg.ac.rs