Ћирилица / Latinica

Петарде нису играчке

Центар за хирургију

Како се ближи крај године и Новогодишњи празници су пред прагом, лекари који раде у службама које пружају хитну медицинску помоћ све више се сусрећу са повредама насталим због коришћења петарди.
Одмах треба напоменути да петарде нису играчка и да повреде које могу оне да нанесу могу да буду веома озбиљне и тешке.
Најчешће су то опекотине шака и осталих делова тела различите површине и степена, затим могући су отворени и затворени преломи прстију шаке, а нису ретке ни оне најтеже повреде типа семиампутација и ампутација прстију шаке са губитком функције исте.
Такодје, веома често се догадјају повреде у пределу лица, са оштећењем функције ока и губитком вида, али и слуха.
Постало је уобичајено, иако је забрањено, да се петарде продају у близини школа. Нажалост, многи малишани су страдали од петарди које су им експлодирале у руци, од искри које су им улетеле у око или опекотина које су настале кад им се запалила одећа.
У последње време, младји адолсеценти, адолесценти и одрасле особе све чешће стављају петарде у разне стаклене објекте (флаше, чаше, тегле) али и у друге затворене објекте чиме се детонација петарде додатно компликује појавом шрапнела насталих пуцањем поменутих објеката, па неретко може да додје до појаве веома озбиљних, па и фаталних повреда.
Такодје, није потребно споменути само неправилно руковање петардама, већ и проблем петарди које се купују од лица која немају никакве дозволе за продају истих, јер такве петарде не поседују никакве провере при пуштању у продају и не поседују никакве сертификате безбедности, те до детонације може да додје у било којим условима.
Дакле, да поновимо, петарда није играчка, и свако, деца, или одрасла особа која петарде користи ризикује да празничну атмосферу замени болничком постељом.
Др мед. Драган Стојићевић