Ћирилица / Latinica

Српски хирург на Северном полу

Центар за хирургију

Српски хирург на Северном полу

hsektkqturbxy9jmgmwngzkmtixnzezyzy3ngfhngvkn2jkmtrjzgm1zi5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwgaИталијани ће на моторима покушати да досегну „границу света“, а ако нешто, не дај боже, крене по злу, уз њих ће бити да им помогне дечји хирург Марко Мајсторовић (38), лекар на београдској Универзитетској дечјој клиници у Тиршовој.

Ова експедиција на Нордкап, најсевернију тачку Европе, представља не само испуњавање животног циља њених учесника, већ ће се током авантуре снимати и филм. Мисија подразумева десет дана по 13 сати вожње мотора по снегу и леду, у условима потпуног мрака и на температури од минус 30 степени.

– Италијани су се одлучили на ову авантуру по узору на филм „Дивље свиње“. С њима ће путовати још петоро људи, заједно са ТВ екипом. Требао им је и лекар, тражили су неког ко има искуства у зимским условима, спасавању и вожњи мотора. Тако су дошли до мене – објашњава за „Блиц“ др Марко Мајсторовић.

Иако Маурицио Дезио, Виторио Равот, Ђузепе Скипани и Лука Ферари немају искуства у екстремним спортовима, Мајсторовић га и те како има јер се већ две деценије бави спасавањем људи.

– Радим у Горској служби спасавања, имам завршене курсеве прве помоћи, а возим и мотор. Надам се да ћу током ове експедиције бити само пратња. Ипак, тамо је дивљина, возиће се по снегу и леду, около су медведи… Могуће су разне непредвиђене ситуације. Ипак, не плашим се, оно што радимо у Горској служби је управо прискакање у помоћ тамо где уобичајене службе не могу да приђу, а то су пећине, забити, планински венци… Наша екипа је радила евакуацију након рушења РТС-а. Спасавали смо људе из Обреновца када су биле мајске поплаве – сигуран је у себе наш саговорник.

Мајсторовић на пут креће 27. децембра, а са остатком екипе састаће се у Ослу, у Норвешкој.

– План је да већ 1. јануара пијемо најбољи италијански шампањац из кристалних чаша на најсевернијој тачки Европе. Гледаоци ће моћи свакодневно да прате пренос експедиције – објашњава доктор.

Марко Мајсторовић свакодневно оперише малишане у Тиршовој. Иако је, како каже, тешко ускладити посао, породицу и авантуру, он некако успева да ужива у свим тим аспектима живота.

Директор клинике: Сјајни млади лекари

af7ktkqturbxy8yogmzmmiwyzhjztc3ymvhngq2njg3nwyyztnmmje0os5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwgaПроф. др Зоран Радојичић, директор Клинике у Тиршовој, поносан је на Марка и друге његове колеге:

– Имамо сјајне младе лекаре који уче од искусних колега и професора Медицинског факултета запослених у Тиршовој. Ови свестрани млади људи, радећи раме уз раме са старијим колегама, стичу искуство и знање, због чега не треба да бринемо о томе ко ће лечити нашу децу у будућности. Морамо им пружити најбоље услове за рад и шансу да развијају дечју медицину у Србији и тако зауставимо одлив најбољих лекара из земље. Изградњом нове зграде, „Тиршове 2“, деца ће добити најбоље услове за лечење.