Ћирилица / Latinica

Угризао ме је крпељ!

Центар за хирургију

Кпељ је инсект из породице Арахинида, која такође укључује и пауке и шкорпионе. Крпељ се качи за кожу животиња и сиса крв. Постоје стотине врста крпеља на планети, а могу се наћи скоро свуда. Једна од најчешћих опасних болести које могу да преносе крпељи је Лајмска болест.

imageКакав је осећај када вас уједе крпељ?
Особа коју уједе крпељ најчешће ништа не осећа. Постоји можда мало црвенило око области уједа.

Шта треба да урадите?
После играња или шетње у шуми, потребно је проверити да вам се није закачио неки крпељ. Посебно треба обратити пажњу на подручје главе (и испод косе), леђа, врата, испод пазуха и код препона. За скидање крпеља, најбоље је обратити се стручном медицинском особљу. Ако стручна помоћ није на располагању, одрасла особа може уклонити крпеља помоћу пинцете. Потребно је да ухватите крпеља што ближе кожи, и извучете крпеља у једном покрету. Не поливајте крпеља са петролејом, алкохолом бензином или било којом другом супстанцом, јер тиме можете само закомпликовати ствари.

U koliko vidite ovakvu pojavu na koži, odmah se obratite lekaru.

image1Ако део крпеља остане у кожи, не брините – то ће на крају изаћи. Али треба обавезно да пријавите ако приметите било какве иритације коже у тој области. Када је крпељ уклоњен, можете га сачувати (рецимо у некој кутијици) и однети на анализу да би се утврдило да ли је крпељ био заражен (једна од установа на којој се код нас врши оваква провера је Војномедицинска академија). Чак и уколико је крпељ био заражен и пренесе болест на човека, правовремена терапија антибиотицима ће најчешће спречити озбиљније последице.

Како да избегнете ујед крпеља?
Крпељи проводе време у грмљу, обично близу земље, како би скочили на људе или животиње које су у пролазу. Ако сте на пешачењу у шуми, носите дуге рукаве и дуге панталоне, и увуците панталоне у своје чарапе. Мазање средстава против инсеката такође може помоћи.
Пси веома лако покупе крпеља, па у том случају животињу треба окупати посебним шампоном против крпеља. Псу се може ставити и огрлица против крпеља.