Ћирилица / Latinica

Установа која без дана паузе од почетка епидемије брине о здрављу најмлађих пацијената јесте Дечија клиника у Тиршовој. Збрињавају пацијенте који нису заражени коронавирусом, али и оне који јесу.

Центар за хирургију

Установа која без дана паузе од почетка епидемије брине о здрављу најмлађих пацијената јесте Дечија клиника у Тиршовој. Збрињавају пацијенте који нису заражени коронавирусом, али и оне који јесу.

Од марта Дечија клиника у Тиршовој збринула је око 50.000 малишана, а до сада су урадили око 1.000 операција.
„Од почетка пандемије 50.000 пацијената је амбулантно прегледано, то су наши стари хронични пацијенти и нови пацијенти код којих су се први пут манифестовали знаци неких болести. Поред тога, велики број пацијената је дошао због акутних хируршких и акутних педијатријских стања и амбуланту“, навео је Дучић.

Указао је 1.000 опративних захвата урађено, а да су највећи део биле хитне операције које су захтевале неодложно лечење, поред тога пацијенти са малигним обољењима су оперативно збрињавани, као и они пацијенти код којих је одлагање оперативних захавата могло утицати да лошу прогнозу болести.

Клиника у Тиршовој није била у ковид систему, али је збрињавала и ковид позитивне малишане. Дучић објашњава да је на почетку пандемије КБЦ „Драгиша Мишовић“ опредељен да буде ковид дечији центар, али да су у Тиршовој примали најтеже пацијенте.

„Код нас је било од почетка пандемије десет тешких пацијената са ковид инфекцијом, четири пацијента су била на респиратору, а шест пацијената је имало тешку клиничку слику ковид инфекције. Они су сви добро и отишли су кући“, навео је Дучић.

Указао је да је клиника у Тиршовој подељена на ковид и нековид део, као и да тренутно немају ковид позитивне пацијенте.

„Ми кад год постоји сумња да је неки пацијент ковид позитиван, док се не докаже примамо га ковид део и ту се ураде брзи серолошки тестови и пи-си-ар тест и тек када тестови буду негативни онда га пребацујемо у одељење“, додао је Дучић.

Навео је да је међу запосленима било заражених, као и да је укупно 15 радника клинике у Тиршовој имало коронавирус.

„Само је двоје било у болници, остали нису имали тежу клиничку слику. Један немедицински радник, седам сестара и седам лекара су били заражени и већина се заразила ван клинике“, рекао је Дучић.

Нагласио је да су се амбуланте клинике у Тиршовој вратиле на режим рада од пре пандемије и да сви прегледи се обављају.

„Врло сам поносан да нико од наших лекара није ниједног пацијента вратио кући, ко год је дошао био је прегледан. Сада када се враћамо у систем добро је да се преглед закаже како пацијенти не би чекали и како се не би правиле гужве“, рекао је Дучић.

О здрављу малишана на клиници у Тиршовој брине око 150 лекара и 450 медицинских сестара и техничара.

 

https://www.rts.rs/page/stories/ci/Коронавирус/story/3145/zivot-u-vreme-pandemije/4064522/decija-klinika-u-tirsovoj-pregledi-operacije.html