Ћирилица / Latinica

Ујед и вађење крпеља код деце

Центар за хирургију

Ујед и вађење крпеља код деце

Крпељи су паразити који могу да пренесу велик број бактерија и да изазову веома озбиљна обољења. Само један ујед крпеља може да изазове велики број различитих обољења. Они могу да преносе друге паразите, нематоде, бактерије, вирусе… Крпељи могу да буду преносиоци обољења као што су Лајмска болест, бабезиоза, рекурентна грозница, грозница Стеновитих планина, туларемију, Q грозницу, парализу…

Бројне студије су показале да, уколико крпељ стоји на кожи дуже од 24 сата, вероватноћа заразе се вишеструко повећава, а овај ризик је још већи уколико крпељ стоји дуже од 48 сати. Крпеља треба да извади лекар који га је видео на кожи, јер процедура вадјења крпеља није уопште компликована.
Када се крпељ уклања?

Крпељ мора да уклони чим се види да је закачен на кожу и процедуру не треба одлагати, јер је време драгоцена компонента.
Техника уклањања крпеља?

Приликом вадјења крпеља требало би ставити стерилне рукавице, и постоје бројни инструмени који се посебно направљени за вадјење крпеља, попут пинцета, малих ласоа, али обична танка пинцета је сасвим довољна да се крпељ уклони са коже.

Вађење крпеље не боли, па ординирање анестезије није потребно, мада сама процедура може да буде помало непријатна за пацијента.

Када се крпељ одстрани, може да се пошаље на анализу у специјализоване лабораторије како би се утврдило да ли је заражен, али је, свакако пожељно пацијента пратити бар месец дана, да би се утврдило постоје ли обољења које крпељ може да пренесе.

Иако серолошке претраге крви и давање антибиотика у превентивне сврхе није потребно, поједини инфектолози ипак саветују да се ово увек уради, нарочито када се утврди да је крпељ на кожи провео дуже од 24 сата.

Пинцета која се користи требало би да буде што финија, јер крпељ може да буде веома мали, што отежава његово вадјење. Ношење рукавица приликом вадјења крпеља је пожељно за лекара који то ради, јер уколико се крпељ дира голим рукама, хипотетички може да додје до појаве инфекције, уколико је исти заражен.

Крпеља треба ухватити што ближе кожи, најбоље је директно изнад уста. Крпеља не треба увртати, него се повлачи на горе уједначеним интензитетом. Увртање се избегава, јер могу да заостану делови крпеља приликом истог. Уколико се деси да делови крпеља остану у кожи, не треба паничити јер они најчешће нису заразни.

Крпеља никада не треба мазати петролејом, бензином, алкохолом, лаком за нокте и слично јер наведени препарати могу да изазову повраћање код истог.

Када се крпељ уклони, место уједа може да се опере сапуном и водом, или испрати и намазати неким од локалних антисептика.