Ћирилица / Latinica

Шта да радим када моје дете повраћа и има пролив

Центар за хирургију

Проф.др Недељко Радловић, др Зоран Лековић, Одељење гастроентерологије
Савети и помоћ уколико Ваше дете почне да повраћа или добије пролив

Пролив и повраћање су главни узроци дехидрације (губитка течности из организма). Најчешће се јављају у оквиру цревних инфекција, али и бројних других стања, некад и веома озбиљних. Цревне инфекције су, после инфекција органа за дисање, најчешћа инфективна обољења у дечјој доби. Погађају децу у првих 5 година по рођењу, а посебно ону у узрасту до 3.године. Најчешћи узрочници болести су вируси, ређе бактерије, а ретко паразити.

Основу лечења новонасталог пролива чине спречавање и надокнада губитка течности, као и одговарајућа исхрана, која се, сем у одређеним ситуацијама, не разликује од оне пре разбољевања. Од користи су и пробиотици, док се антибиотици дају само у ретким случајевима.

Надокнада течности

Надокнада губитка течности због повраћања и/или пролива, изузимајући најтеже облике болести, се обавља применом савремених раствора који се набављају у апотекама тј. специјализованих препарата соли и шећера који се, растворени у води, дају на уста. Овај вид надокнаде, уколико се одговарајуће спроведе како треба, је сигуран и ефикасан код већине деце, изузимајући ону са тешким губитком течности, упорним повраћањем и/или проливом, помућеном свешћу, као и при сумњи на везана црева. Посебан опрез изискују деца унутар прве 2-3 године, јер су веома склона наглом губитку течности.

Препарат избора за надокнаду губитка течности на нашем простору је Оросал 65 који, према прескрипцији проф. др Недељка Радловића и проф. др Рашка Степановића са Универзитетске дечје клинике у Београду, производи Галеника. Оросал 65, чији је састав у пуном складу са препорукама Светске здравствене организације из 1994. године са великим успехом се користи више од две деценије.

Оросал 65 се користи за надокнаду губитка течности лаког или средње тешког степена. Пошто се раствори у 500мл воде, Оросал 65 се даје у малим порцијама (кашичицом или на гутљај из флашице, односно шоље). Повраћање није препрека за примену Оросала 65 и обично престаје унутар 2 сата његове примене. Оросал 65 треба дати непосредно по започињању пролива и повраћања у количини сразмерно обиму губитка течности овим путем. Међутим, уколико је већ дошло до губитка течности, он се мора током 3-4 сата попуњавати количином Оросала 65 од 50мл по килограму тежине детета, ако је она лаког степена, односно 100мл по килограму уколико је средње тешког степена. Уколико то није довољно, поступак се понавља на свака 4 сата по истом принципу. Када се стање поправи, примена Оросала 65 се наставља дозом одржавања и то 10мл на килограм телесне масе за сваку проливасту столицу и 5мл на килограм тежине након сваке епизоде повраћања. Битно је истаћи да се одојчету млађем од 3 месеца, након надокнаде течности, надаље даје вода. Тада се наставља и нормална исхрана детета. Специфичне дијете се, сем у посебним случајевима, не препоручују.

Уколико предложене мере не успете да примените, ако је Ваше дете лошег општег стања, поведите га у надлежни Дом здравља.