Ћирилица / Latinica

Шта да радим кад моја беба одбија да сиса?

Центар за хирургију

Савети везани за подоје

Проблеми са храњењем новорођеног детета, кад дете не узима довољну количину млека, могу да потичу како од стране мајке тако и од детета.
Најчешћи проблем од стране мајке је недовољна количина млека, затим увучене брадавице дојки, запаљење дојки, гнојне промене у ткиву дојке, повишена температура мајке дојиље, вирусне и друге инфекције мајке.
Дојење се успоставља постепено, у почетку се лучи колострум који има повишен садржај енергетских материја и антитела која помажу детету да се избори са најчешћим болестима. Лучење млека се затим повећава, али код неких мајки не достиже потребну количину. Тада подоји трају дуго, некада више од сата, дете је после таквог подоја незадовољно, плачљиво, неће да спава, столице су оскудне, некада зелене, нема прираста у телесној маси, дете обично пожути. Једна од проба којом се утврђује овај проблем је да се детету понуди благо заслађени чај, који дете добро прихвата у случају недовољне количине млека. Може се измерити телесна маса детета пре и после подоја и тако утврдити количина унетог млека. Овај тест некада не прија мајци дојиљи и може да код ње узрокује стрес. Кад се утврди недовољан подој, потребна је дохрана адаптираним крављим млеком.
Дете не сиса довољно ако има инфекцију дисајних путева, пре свега запушен нос, затим инфекцију мокраћних путева, са или без повишене температуре, затим инфекцију која се проширила и назива се сепса, неку од урођених срчаних мана са или без попуштања срчане функције. Сасвим ретко узрок су урођене мане у развоју органа за варење, као што је прекид једњака или дванаестопалачног црева, или других делова црева, када дете осим што оскудно сиса, почиње и да повраћа. Понекад је узрок и расцеп усне и непца.
Кад мајка примети да дете неће да сиса треба да га одведе код изабраног педијатра, или у првим данима живота, код неонатолога.