Ћирилица / Latinica

11.9.2017. Припрема програма трансплантације јетре

Клинику у Тиршовој је прошле недеље посетио проф. др Оливиеа Боалоа, хирург Одељења за хепатологију и трансплантацију јетре у болници Едуард Хериот у Француској. Наша клинике последњих годину дана у сарадњи са колегама из Француске развија Програм трансплантације јетре. Након боравка наших хирурга у Лиону, план је да проф. Бало проведе три месеца у Србији како би помогао својим знањем и искуством увођење Програма трансплантације јетре од живих донора код деце. Ово је операција за коју малишани сада одлазе у иностранство, а Управа Универзитетске дечје клинике ради на развоју програма како би ова комплексна процедура ускоро била уведена у Тиршову.

„Имао сам прилику да неколико пута посетим ову клинику и упознам људе који ће бити укључени у овај програм, хирурге, анестезиологе, гастроенетерологе, и на правом смо путу да заједнички уведемо програм трансплантације јетре код деце. Ова клиника има све услове да успе у том изазову. Верујем да бисмо могли да почнемо почетком следеће године“, каже професор Оливије Боало из Трансплантационог центра у Лиону.

Директор Дечје клинике у Тиршовој проф. др Зоран Радојчић мисли да је ово прави тренутак да се развије програм трансплантације.

„Већ годину дана сарађујемо са професором Оливијеом из Лиона, и неколико пута су наши лекари ишли када је он имао планиране трансплантације од живих донора њиховој деци. Идеја је да он дође и буде три месеца у Србији. Имамо људе који су заинтересовани и који су већ почели да се едукују“, објашњава Радојчић.

Србија добро сарађује и са центром у Италији, где је од 2007. до краја прошле године на лечењу о трошку државе било 55 малишана. Али, деца која тренутно чекају одговарајућег кадаверичног донора понекад чекају предуго, а неретко, орган стигне прекасно. Због тога је циљ да Србија уведе трансплантацију јетре од живог донора, јер она може да се регенерише после операције.

Професор Оливије који ће помагати нашим лекарима, иза себе има више од 1.500 трансплантација, а помагао је увођење овог програма у још неколико земаља.

„Неопходно је да грађани у Србији схвате да могу да имају поверење у вештине ваших лекара и да они имају знање да почну овај програм. И технички сте спремни али је важно и да породице пацијената схвате да могу да помогну даривањем дела јетре, односно да мора да буде више кадаверичних трансплантација“, напомиње доктор Боало.

Директор Дечје клинике у Тиршовој проф. др Зоран Радојчић каже да наши лекари желе да пацијентима понуде бољу опцију да могу одмах овде да буду трансплантирани.

„Рекао је и професор Оливије за читав низ предности уколико са живог донора узмемо сегмент јетре јер можемо да планирамо да у тренутку када деца нису у лошем стању да се уради трансплантација, када их шаљемо, чекају донора и у критичном стању дочекају трансплантацију“, каже Радојчић.

У овом тренутку, за пут у Италију, где их чека трансплантација јетре, лекари припремају бебу од годину дана и осмогодишњег дечака, а ускоро, нова јетра биће неопходна за још седморо деце са цирозом јетре.

Текст преузет са сајта Радио телевизије Србије http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/124/drustvo/2864816/transplantacija-jetre-kod-dece-uskoro-i-u-srbiji-.html