Ћирилица / Latinica

12.6.2017. – проф. др Мартин Костолни у Универзитетској дечјој клиници

Центар за хирургију

ЈЕДАН од водећих дечјих кардиохирурга у лондонској болници “Грејт Ормонд стрит”, светски признати специјалиста за сложене срчане мане, професор др Мартин Костолни, од 11. до 15. јуна оперисаће у Универзитетској дечјој клиници четворо малишана са сложеним срчаним манама.

Ово је пета посета професора Костолног клиници у Тиршовој, где је досад оперисао 12 пацијената са најкомплекснијим урођеним манама срца.

– Сада је планирано хируршко лечење четири пацијента са комплексним манама аортног залиска – каже за “Новости” проф. др Слободан Илић, начелник кардиохирургије у “Тиршовој”. – Заједно са нашим стручњацима биће рађене “Озаки процедуре”, које подразумевају поправку оштећеног залиска аутологним перикардом, односно споственом срчаном кесом, што даје огромне предности у смислу квалитета живота у односу на конвенционалну замену артефицијелном валвулом.

Професор Илић каже да ниједан од пацијената који ће сада бити на оперативном програму за “Озаки процедуру” до сада није оперисан, а само један је био подвргнут балон дилатацији стенотичне аортне валвуле још кад је био одојче.

Доктор Костолни је урадио прву “Озаки процедуру” у Србији током претходне посете нашој земљи.

– Едукација коју ће пружити нашим стручњацима током ове посете ће омогућити да уз мала улагања, која подразмевају набавку посебног инструмента, ова процедура буде уведена у рутински програм нашег тима и да тако у будућности понудимо лечење нашим болесницима у складу са највишим стандарднима савремене медицинске праксе – каже професор Илић.

Интервју проф. Илића за Вечерње новости прочитајте на овом линку.