Ћирилица / Latinica

6.10.2016.-Предавање проф. др Владете Јеротића “Лековитост лепе речи”

Центар за хирургију

Бољи смо лекари када нам је стало до пацијената

Предавање проф. др Владете Јеротића на тему “Лековитост лепе речи”

Академик проф. др Владета Јеротић говорио је данас лекарима, специјализантима и волонтерима Универзитетске дечје клинике “Тиршова” о важности добре комуникације лекара и пацијената, емпатији и утицају емоција на успешно лечење и опоравак најмлађих пацијената. Предавање и разговор под називом „Лековитост лепе речи“ део је пројеката унапређења рада УДК.

“Човек је леп када има лепу реч за друге, а емпатија је важна и лековита, о томе нема спора. Утицај средине је веома битан, а лекари и медицинске сестре имају важан утицај на децу. Прве три године су најважније у животу, деца памте све сто кажемо и како кажемо. Постоје истраживања која кажу да још фетус све памти. Зато је важна комуникација, која у себи носи бригу за друге и зато је важно да се усавршавамо. Човек је биће сумње и поверења и стално се развија, па тако и ми лекари морамо да учимо да будемо обдарени емпатијом. Бољи смо лекари када нам је стало до пацијената.”, рекао је између осталог у свом излагању проф. др Владета Јеротић.

„Захваљујући традицији дугој 92 године, стручности и посвећености наших лекара и осталог особља, Тиршова је препозната као клиника којој се верује. На нашој клиници се годишње обави 150 000 специјалистичких прегледа и 7000 операција од којих је 200 кардиохируршких. Зграда у којој се клиника налази грађена је да прими стотину лежећих пацијената, а данас их имамо просечно по три стотине. Зато су примедбе на гужве и скученост најчешће примедбе које примамо. На решењу тог питања радимо у сарадњи са државним институцијама, и надамо се скорим добрим вестима. Јасно је да у тим околностима не можемо да будемо лидер по удобности, али можемо и хоћемо да будемо лидер по стручности и квалитету услуге. Желимо да се породица код нас безбедно осећа, да родитељи буду информисани о стању детета, да наши лекари и друго особље буду оснажени да добро комуницирају у околностима које су свакодневно веома стресне, јер је одговорност на нама огромна. Одговорност за дечји живот и здравље, нема ничега важнијег од тога“ рекао је овом приликом проф. др Зоран Радојичић, директор Клинике.