Ћирилица / Latinica

Coronavirus infekcija (COVID-19) Preporuke za decu sa dijabetesom (pripremljeno u skladu sa Udruženjem za dijabetes kod dece i adolescenata )

Центар за хирургију

Coronavirus infekcija (COVID-19) Preporuke za decu sa dijabetesom (pripremljeno u skladu sa Udruženjem za dijabetes kod dece i adolescenata )
Prevencija infekcije

Često perite ruke sapunom i toplom vodom u trajanju od 20 sekundi

– Održavajte razmak (2m) u odnosu na druge
– Kašljite i kijajte u maramicu ili svoj lakat
– Izbegavajte da dodirujete lice
– Sprovodite dezinfekciju predmeta i površina
– Izbegavajte kontakt sa drugom decom

Ako imate bilo kakvih simptoma?

Ako se osećate loše ili ste bili u kontaktu sa pacijentom koji je potencijalno zaražen, NE NAPUŠTAJTE KUĆU. Ako imate temperaturu, kašljete, imate problema sa disanjem, javite se u lokalni centar koji je zadužen za pacijente sa koronavirus infekcijom. .U Beogradu, taj centar je bolnica Dragiše Mišović (dečje odeljenje).

Kako da kontrolišemo dijabetes u toku bolesti?
1. Češće određujte glikemiju i ketone. Težite da nivo glukoze bude između 4-10 mmol/L, a ketoni negativni dok je dete bolesno.
2. Nikad ne prekidajte davanje insulina ( ukoliko dete slabije jede ili ima niže glikemije, dozu insulina smanjujte za 10-20%). Ukoliko dete ima temperaturu, glikemije su obično povišene, pa su potrebe za insulinom veće, ne postoji maksimalna dnevna doza insulina, dajte insulina koliko je potrebno. Doze brzodelujućeg insulina (Actrapid, Novorapid, Apidra) možete ponavljati na 2-3h, oko 0.1 jed/kg (do 6 jed po dozi u toj situaciji).

3. Uzimajte više tečnosti (kisele vode, vode, nezaslađenog čaja), da bi dete bilo što bolje hidrirano.

4. Lečite infekciju i primenjujte Paracetamol ako je temperatura preko 38.5 i dete je lošeg opšteg stanja u dozi od 10-15 mg/kg na 4-6 h.

HITNI SLUČAJEVI Uoliko dete povraća i ne može da uzima tečnost, a nema respiratornu infekciju, javite se u dežurnu ustanovu da bi se primenila tečnost intravenski i prevenirala dijabetska ketoacidoza.
Dosadašnji podaci upućuju da je kod dece infekcija korona virusom retka i da su forme vrlo blage.
Budite nam zdravi, ukoliko imate pitanja, kontaktirajte nas telefonom (2060701). Kontrole ćemo zakazivati za jesen 2020. Bicete obavesteni.
20.3.2020. Vaši lekari i sestre endokrinološkog odeljenja UDK Tiršova