Ћирилица / Latinica

МУШКАРЦУ ПРЕСАЂЕНИ ТЕСТИСИ, ЛЕКАРИ ТИРШОВЕ ЗАЈЕДНО СА ПРОФЕСОРИМА СА ХАРВАРДА

Центар за хирургију

 

ВЕЛИКИ УСПЕХ ЛЕКАРА УДК ТИРШОВА
МУШКАРЦУ ПРЕСАЂЕНИ ТЕСТИСИ, ЛЕКАРИ ТИРШОВЕ ЗАЈЕДНО СА ПРОФЕСОРИМА СА ХАРВАРДА , ДРУГИ У СВЕТУ ИЗВЕЛИ ОВУ ИЗУЗЕТНО РЕТКУ И КОМПЛИКОВАНУ ОПЕРАЦИЈУ

 

 

Прва трансплантација тестиса у Србији, а друга те врсте у свету успешно је урађена у Универзитетској дечкој клиници у Тиршовој.

Мушкарац (36) коме је трансплантиран тестис, орган је добио од једнојајчаног близанца због чега неће морати да прима имуносупресивну терапију, која се иначе даје након трансплантације.

Трансплантациони тим предводио је доктор Мирослав Ђорђевић из Универзитетске дечје клинике у Тиршовој, а у тиму су били лекари са Харварда Бранко Бојовић и Дикен Ко.

Ђорђевић је појаснио да је трансплантација трајала шест сати, да је урађена 3. децембра да се пацијент осећа добро и да је трансплантирани орган већ у функцији.

Подсећа да је прва трансплантација те врсте у свету урађена 1978. године, такође код једнојајчаних близанаца.

Трансплантација тестиса је део пројекта који се реализује од 2011, године а који се тиче трансплантације гентиталних органа.

Директор клинике у Тиршовој Синиша Дучић рекао је да је транспалтација најизазовија грана хирургије.

Додао је да се у тој инситуцији раде и транспалнтанција бубрега, а да је 2017. године урадјена и прва трансплантација материце у Србији, а жена којој је пресадјен тај орган након 15 месеци добила је дете.

Transplatacija testisa2Transplatacija testisa1